Universiteit Leiden
  home   contact      
 
 
 
Archief
   

Archief > Forum 2/07

Onderzoek

De website van ..

Steeds meer onderzoekers maken gebruik van websites om hun onderzoek te promoten. In de rubriek De website van. vertelt een medewerker over zijn of haar persoonlijke homepage, weblog of onderzoeksite. Hoe zorg je ervoor dat je website ruime bekendheid geniet?

René van Walsem over Saqqara: www.let.leidenuniv.nl/saqqara

Wanneer is de website gelanceerd en met welk doel is de site opgezet? 

"De website www.let.leidenuniv.nl/saqqara  is in november 2001 gelanceerd met het doel de resultaten van de Nederlandse opgravingen, bestaande uit een samenwerkingsverband (overeengekomen eind 1998) tussen de Faculteit der Letteren (Opleiding Egyptische taal en Cultuur, mede gefinancierd door NWO), de Faculteit der Archeologie en het Rijksmuseum van Oudheden te Saqqara in Egypte, een bredere bekendheid te geven, waarbij de site geen hoofdcommunicatiemiddel is. Dit Leidse verband is voortgevloeid uit de beëindiging in 1998 van het samenwerkingsverband (sinds 1975) tussen het RMO en de Egypt Exploration Society te Londen."

Waaruit bestaat de website, wat kan de bezoeker op de site vinden?

"De website geeft alle resultaten vanaf 1975, bijbehorende publicaties, lopend werk (de actuele stand van zaken gedurende een campagne d.m.v. wekelijkse "digging diaries", site- en egyptologische achtergronden waarbij er inmiddels een website is aangekoppeld van de Stichting Friends of Saqqara (ruim 130 betalende donateurs) die het opgravingsproject ook financieel steunen en jaarlijks een Saqqaradag organiseren. Er is (nog) geen database aan de site gekoppeld."

Hoe vaak wordt de site geactualiseerd?

"De site wordt zo vaak als nodig is geactualiseerd en aan de homepage is bekendheid gegeven via mailinglists aan vakgenoten en via links in allerlei andere internationale egyptologische websites."

Presenteert u op uw website onderzoeksresultaten of gegevens die van nut kunnen zijn bij het onderzoek van anderen?

"De site zelf wordt niet gebruikt voor publicatie van onderzoeksresultaten of gegevens die van nut zijn voor wetenschappelijk onderzoek van anderen, wel wordt naar alle bibliografische gegevens waarin dit gebeurt verwezen. Daarom wordt er in publicaties niet regelmatig naar de website verwezen, maar worden de verschenen publicaties genoemd. Er is bewust geen emailadres op de website, maar hij wordt goed bezocht, zo werd hij in februari >2400x bezocht, waarbij in week 8, na wereldkundigmaking van de vondst van het nieuwe graf van Ptahemwia, 1133 bezoekers werden geteld. ."

Wat vindt u het aardigste van uw website?

"Het aardigste van de website is dat de essentialia van het Leidse archeologisch-egyptologische onderzoek inzichtelijk worden gemaakt voor het grote publiek en voor vakgenoten. Dat dit wordt gewaardeerd blijkt uit het bloeiende bestaan van de FoS."

Uw website aangekondigd in Forum? Stuur uw bijdrage aan forum@let.leidenuniv.nl

                                    
 
   
vorige pagina top pagina