Universiteit Leiden
  home   contact      
 
 
 
Archief
   

Archief > Forum 2/07 > Boeken

Boeken

Nieuws uit de Universiteitsbibliotheek

 • UB tot middernacht open tijdens tentamenperiode
 • ECCO records in bibliotheekcatalogus
 • 10.000 keer digitale wetenschap
 • Publiekslezing Scaliger hoogleraar Wim Gerritsen
 • Brill fellow 2007
 • Nieuw nummer Omslag
 • Tentoonstelling Snouck Hurgronje
 • UB tot middernacht open tijdens tentamenperiode

  Van 19 t/m 29 maart kunnen studenten op weekdagen tot middernacht studeren bij de UB. Ook tijdens het weekend zijn de openingstijden verruimd.

  Overzicht
  19 t/m 29 maart: Tentamenperiode
  ma t/m vr: 8.30 - 24.00 uur;
  za en zo: 9.30 - 17.00 uur.

  Voor details zie: Openingstijden en bijzondere data 2007

   

  ECCO records toegevoegd aan bibliotheekcatalogus

  De 150.000 e-boeken uit Eighteenth Century Collections Online (ECCO) zijn nu ook ontsloten via U-CAT, de Leidse bibliotheekcatalogus. De records van deze titels zijn onlangs aan de catalogus toegevoegd. Hierdoor worden diegenen die op zoek zijn naar een specifieke titel of auteur geattendeerd op het bestaan van een elektronische versie van het orginele werk. Via 'URL / Link' kunnen medewerkers en studenten van de Universiteit Leiden onmiddellijk toegang krijgen tot de online versie van waar ook ter wereld.

  In de komende maanden zullen de records van de 100.000 e-boeken uit Early English Books Online (EEBO) ook in de catalogus worden geladen.

   

  10.000 keer digitale wetenschap

  Eind februari is de 10.000e publicatie toegevoegd aan het Leids Repositorium. Ruim 7.500 hiervan zijn wereldwijd voor iedereen digitaal onbeperkt toegankelijk.

  Klein begin, grote groei

  In 2005 begon de Universiteitsbibliotheek met het digitaal toegankelijk maken van wetenschappelijke publicaties van de Universiteit Leiden via het Open Access Leiden project. Er werd gestart met 1.500 publicaties. Sindsdien is het aantal voor iedereen toegankelijke publicaties gegroeid tot ruim 7.500. Voor de overige publicaties geldt nu nog een embargo in verband met auteursrecht, maar ook deze zullen in de loop van de tijd beschikbaar komen.

  Tijdsbeparing voor wetenschappers

  Het Repositorium zal blijven groeien. Een belangrijke stap werd al eerder in februari gezet, toen koppelingen tussen het onderzoeksregistratiesysteem METIS, het Leids Repositorium en de nieuwe universitaire website gereed kwamen.

  Als wetenschapper kunt u bij het registreren van uw publicatie in Personal METIS met nauwelijks extra handelingen de digitale versie van de publicatie direct aan het Leids Repositorium toevoegen. Hierdoor komt de publicatie wereldwijd digitaal beschikbaar, maar wordt ook uw publicatielijst in de nieuwe universitaire webpagina's automatisch bijgehouden - inclusief een stabiele link naar de volledige tekst van de publicatie in het repositorium. Zo blijft u met uw publicaties ook op deze wijze zichtbaar. Een voorbeeld hiervan ziet u hieronder.

  Publicaties meer zichtbaar

  Open access bevordert de zichtbaarheid van uw publicaties, bijvoorbeeld omdat zoekmachines als Google en Google Scholar resultaten uit het Leids Repositorium hoog op de resultatenlijst zetten. Uit een analyse van Brody blijkt dat open access ook een positieve invloed heeft op uw zichtbaarheid in de wetenschappelijke wereld: open access publicaties scoren meer citaties.

  Auteursrecht?

  Sommige auteurs voelden toch een zekere schroom bij deze manier van digitale beschikbaarheid want wat vinden uitgevers daarvan? Deze schroom kon met de juiste informatie veelal worden weggenomen. De Universiteitsbibliotheek opende eind vorig jaar het Auteursrechten Informatiepunt, juist om wetenschappers te helpen bij de mogelijkheden die er zijn om publicaties zo zichtbaar mogelijk te laten zijn. Hier zijn de antwoorden op de meestgestelde vragen over het auteursrecht te vinden, maar ook overzichten van het open access beleid van uitgevers. U kunt hier ook terecht voor uw vragen over auteursrecht: library.leidenuniv.nl

  Lees verderartikel in deze Forum

   

  Publiekslezing Scaliger hoogleraar Wim Gerritsen

  Op donderdag 7 juni 2007 houdt Scaliger hoogleraar Prof. dr. Wim Gerritsen een publiekslezing met de titel 'De zeven vrije kunsten en de Leidse handschriften'. Gerritsen neemt deze datum afscheid van het Scalier Instituut. Gerritsen was de afgelopen vijf jaar als Scaliger hoogleraar aan het Scaliger institruut verbonden. Dezelfde dag neemt ook prof. dr. Paul Hoftijzer afscheid van het instituut als directeur. Ook hij is  ruim vijf jaar aan het instituut verbonden geweest.

  Plaats: Lorentzzaal, Kamerlingh Onnes Gebouw, aanvang 15.00 uur. Na afloop van de lezing is het mogelijk verschillende middeleeuwse handschriften die in de lezing zijn behandeld, te bekijken in de tentoonstellingsruimte in de Tielehal van de Universiteitsbibliotheek (Witte Singel 27).

   

  Brill fellow 2007

  Van 14 mei t/m 21 juli zal de eerste Brill fellow van het jaar 2007 prof. dr. Jitse Harm Fokke Dijkstra (University of Ottawa, Canada) te gast zijn bij het Scaliger Instituut. Dijkstra zal zich in zijn onderzoek in de Universiteitsbibliotheek Leiden toeleggen op de Egyptische bronnen die de bekende humanist Josephus Justus Scaliger (1540-1609) gebruikte voor zijn boeken op het gebied van de historische chronologie of tijdberekening, zoals voor zijn Thesaurus temporum uit 1606. Eind mei geeft Dijkstra de Brill lezing onder de titel Mysteries of the Nile: Scaliger and Egypt. Belangstellenden zijn bij deze lezing van harte welkom. Plaats en tijdstip worden nog bekend gemaakt.

   

  Nieuw nummer Omslag

  Eind maart verschijnt weer een nieuw nummer van het Omslag, Bulletin van de Universiteitsbibliotheek Leiden en het Scaliger Instituut. In dit nummer is o.a. aandacht voor Josephus Justus Scaliger en de overeenkomst tussen het Perzisch en het Nederlands, de schenking van een grote collectie preekboekjes van prof. dr. Henk Berkhof aan de Universiteitsbibliotheek, de eerste zwarte Leidse promovendus aan de Leidse universiteit, Jacobus Elisa Joannes Capitein en verschillende onderwerpen rond pamfletten. Omslag is gratis af te halen bij de receptie en uitleenbalie van de Universiteitsbibliotheek.

   

   

  Christiaan Snouck Hurgronje (1857-1936): Oriëntalist

  Nog tot 2 april 2007 is in de Universiteitsbibliotheek Leiden een tentoonstelling over Christiaan Snouck Hurgronje te bezichtigen. Lees verder (UB-website)

                                      
   
     
  vorige pagina top pagina