Universiteit Leiden
  home   contact      
 
 
 
Archief
   

Archief > Forum 4/05 > Agenda

Het XIIde Colloquium Hippocraticum met als onderwerp 'Medical Education'

24, 25 en 26 augustus 2005

Voor de twaalfde maal, en voor de eerste keer in Nederland, zal het Colloquium Hippocraticum georganiseerd worden. Het Colloquium zal plaatsvinden van 24 tot en met 26 augustus a.s. te Leiden en Oegstgeest in het voormalige woonhuis van Herman Boerhaave, kasteel Oud Poelgeest (nu een conferentieoord), in het Academiegebouw en andere gebouwen van de Universiteit.

Het Colloquium Hippocraticum mag zonder twijfel de meest prestigieuze wetenschappelijke bijeenkomst wereldwijd op het gebied van de antieke geneeskunde worden genoemd. Het trekt geleerden uit alle werelddelen. Hoewel traditioneel de nadruk ligt op de Griekse geneeskunde, met name het Corpus Hippocraticum en de daardoor beïnvloede geschriften, is de laatste decennia het inzicht gegroeid dat de antieke geneeskunde in haar context moet worden bestudeerd. Daarom zijn, behalve Griekse filologie en wijsbegeerte, ook oude geschiedenis, archeologie, medische antropologie, godsdienstgeschiedenis, papyrologie, Arabische filologie en nog andere disciplines op het Colloquium vertegenwoordigd, in overeenstemming met de multidisciplinaire aanpak van de antieke geneeskunde, die vooral de laatste twintig jaar zoveel resultaten heeft opgeleverd.

Het XIIde Colloquium Hippocraticum is ditmaal gewijd aan het thema van medisch onderwijs in de Oudheid en de manieren waarop het heeft bijgedragen aan het medisch onderwijs in latere perioden. Tijdens het Colloquium zal worden ingegaan op de volgende gebieden:

  1. Filosofie: theorie en praktijd, empirisme, experimenten, theoretische concepten.
  2. Praktijk: scholen, sekten, de vorming van het curriculum, theorie en praktijk, de vorming van de canon, status van meesters en leerlingen, anatomie, handboeken, toegang tot training en onderwijs.
  3. Traditie: de rol van traditie in medisch onderwijs, de rol van commentaren.

Het organiserend comité, bestaande uit prof. dr. H. Beukers (Geneeskunde), dr. R.M. van den Berg (GLTC ) en dr. H.F.J. Horstmanshoff (Geschiedenis), is erin geslaagd een aantrekkelijk en representatief programma van lezingen samen te stellen, daarbij geadviseerd door een internationaal Comité Scientifique bestaande uit de volgende leden:

  • Philip van der Eijk (Grieks), University of Newcastle
  • Juan Antonio López Férez (Klassieke Talen), Universidad Nacional Educación a Distancia Madrid
  • Jacques Jouanna (Grieks), Université Paris Sorbonne
  • Amneris Roselli (Grieks), Istituto Universitario Orientale di Napoli
  • John Scarborough (Klassieke Talen), University of Wisconsin, Madison
  • Renate Wittern-Sterzel (Medische Geschiedenis), Institut für Geschichte und Ethik der Medizin Erlangen

De feestelijke 'Public Lecture' op donderdag 25 augustus, zal in het Groot Auditorium van de Universiteit, Rapenburg 73, worden gegeven door Prof. dr. Ineke Sluiter, hoogleraar Grieks aan de Universiteit Leiden, over Textual Therapy. Deze lezing is vrij toegankelijk, aanmelding vooraf is niet nodig.

Voor de mogelijkheden om in te schrijven, het bekijken van het voortdurend bijgewerkte programma en de volledige abstracts kan men de web site raadplegen op: www.gltc.leidenuniv.nl (zie onder 'congressen').

                                    
 
   
vorige pagina top pagina