Universiteit Leiden
  home   contact      
 
 
 
Archief
   

Onderwijs

Een onderzoeksmaster: topopleiding, niet alleen voor studenten die willen promoveren!

We zijn trots op het feit dat we in ons opleidingsaanbod acht onderzoeksmasters hebben. We willen ze daarom ook graag in de etalage zetten. Helaas blijkt dat de aanmeldingen voor een aantal van deze opleidingen wat achterblijven bij de verwachtingen. Oorzaak? Waarschijnlijk voelt niet iedere getalenteerde student zich aangesproken door de onderzoeksmasters. De indruk heerst dat ze zich bij hun keuze laten leiden door de -onterechte - gedachte: "Ik wil niet verder de wetenschap in, dus waarom zou ik dan een onderzoeksmaster doen?"

Jammer! Er zijn veel meer valide redenen om wél voor deze opleiding te kiezen. Het is natuurlijk een uitstekende voorbereiding op een PhD-traject. Maar dat niet alleen! Ook studenten die niet willen promoveren, maar wel de kwaliteiten hebben om een tweejarige pittige opleiding te doen met extra focus op onderzoeksvaardigheden, zouden een onderzoeksmaster moeten overwegen. Ze behalen tenslotte een diploma waarmee ze zich onderscheiden op de arbeidsmarkt, en krijgen bagage mee die in tal van functies bijzonder waardevol zal zijn.

Wilt u, als  universitair docent of hoogleraar, dit perspectief uitdragen naar uw studenten?

Voor wie zijn talenten durft te ontwikkelen

Wie kiest voor een onderzoeksmaster, kiest voor een topopleiding op masterniveau. Eigenlijk is de onderzoeksmaster het Honours-programma van de masterfase. Deze tweejarige opleiding is opgezet voor studenten met bovengemiddelde kwaliteiten, die hun talenten durven te ontwikkelen. In deze master kunnen ze zich vérder verbreden en verdiepen in hun vakgebied dan binnen een eenjarige masteropleiding, en ze krijgen bovendien extra training in waardevolle onderzoeksvaardigheden. Het is voor uw studenten bovendien een uitgelezen kans om te ontdekken of onderzoek doen echt iets voor ze is.

Carrièremogelijkheden binnen én buiten de universiteit

We zien graag zoveel mogelijk studenten afstuderen met "iets extra's". Het MPhil-diploma is een diploma dat aantoonbaar maakt dat de student veel in zijn mars heeft en bereid is alles eruit te halen wat erin zit. De student vergroot zijn kansen op de arbeidsmarkt omdat hij, behalve dat hij een geschikte kandidaat is voor een onderzoeksplaats op een binnen- of buitenlandse universiteit, ook een goede kans maakt voor functies buiten de universiteit waarbij de (verder) ontwikkelde kwaliteiten van belang zijn als wetenschappelijke informatie verder onderzoeken, helder rapporteren, en analyseren. Denk bijvoorbeeld aan posities als beleidsmedewerker bij een ministerie of onderzoeksinstituut, managementtrainee in een groot internationaal bedrijf of landenspecialist bij een dienstverlenende organisatie.

Breder kijken is beter kiezen

De intentie is niet om studenten naar een keuze toe te praten die ze eigenlijk niet willen maken. Maar we hopen wel dat zoveel mogelijk goede studenten de optie serieus overwegen, zodat ze nog bewuster kiezen tussen een MA of een MPhil-opleiding.

Geert Booij

Vrijdag 2 maart: Masterdag

                                    
 
   
vorige pagina top pagina