Universiteit Leiden
  home   contact      
 
 
 
Archief
   

Archief > Forum 6/06 > Onderwijs

Onderwijs

Pilot Summer School groot succes

door Alwin Kloekhorst

Tijdens de eerste twee weken van augustus vond in het Lipsius de eerste editie van de Leiden Summer Schools in Indo-European Linguistics, Indology and Russian plaats. Tijdens deze groots opgezette Summer School, waarvoor het idee ontstond tijdens het congres van de ELNWS (European League of Non-Western Studies) werden gedurende 10 dagen dagelijks 16 cursussen gegeven:

Indo-European beginners' courses

 • Introduction to Tocharian,  G.-J. Pinault
 • Introduction to Mycenaean,  J.L. García Ramón
 • Introduction to PIE,  M.A.C. De Vaan
 • Introduction to Old Prussian,  R.H. Derksen

Indo-European advanced courses

 • Historical Phonology of Sanskrit,  A.M. Lubotsky
 • Reading Tocharian Texts,  G.-J. Pinault
 • Greek Dialect Inscriptions,  J.L. García Ramón

Semitic courses

 • Historical-comparative Semitic Philology,  H. Gzella
 • Historical phonology of Hebrew,  H. Gzella

Indology

 • Rastrakuta Inscriptions,  A. Schmiedchen
 • Reading the Paippaladasamhita,  A. Griffiths
 • Gandhari manuscripts and inscriptions,  R. Salomon

Russian

 • Masterclass Russian,  L. Anissimova
 • Masterclass Russian Literature,  L. Lubotsky
 • The Dawn of Russian Film,  O. Boele
 • Workshop Russian Intonation,  C. Odé 

Van deze 16 cursussen werden er 10 gegeven door docenten uit Leiden, en 6 door vier buitenlandse docenten die elk als internationaal erkend specialist in hun vakgebied gelden en die speciaal voor de Summer School uitgenodigd en ingevlogen waren (Prof. J.L. García Ramón (Köln), Prof. G.-J. Pinault (Paris), Dr. A. Schmiedchen (Berlin), Prof. R. Salomon (Washington)).

Doel

De opzet van de Summer School was tweeledig. Aan de ene kant was het de bedoeling dat door het uitnodigen van internationale experts op een specialistisch gebied de eigen studenten de kans kregen om van deze vakken kennis te nemen zonder zelf te moeten reizen, aan de andere kant wilden we internationale top-studenten trekken om hen kennis te laten maken met de Universiteit Leiden en te laten zien dat Leiden veel te bieden heeft op het gebied van specialistisch letteren-onderwijs. Deze opzet is in beide aspecten geslaagd. In totaal hebben 96 mensen het programma volbracht, waaronder zich niet alleen Nederlandse studenten  bevonden, maar ook zo'n 70 studenten uit het buitenland (Duitsland, België, Frankrijk, Engeland, Italië, Spanje, Zwitserland, Oostenrijk, Denemarken, Hongarije, Kroatië, Griekenland, USA, Iran, China, Japan, Australië), inclusief talenten van top-universiteiten als Oxford, Sorbonne, Harvard, Princeton, UCLA, etc.

Sociale activiteiten

Naast de vakken die boven genoemd zijn, stonden er ook avondlezingen op het programma, waarin docenten hun specialisme voor een breder publiek tot leven lieten komen. Daarnaast waren er enkele sociale activiteiten georganiseerd, zoals de openingsborrel, de ontvangst op het Stadhuis door de burgemeester en het afscheidsdiner in het Arsenaal, waarin de deelnemers en docenten uitgebreid gelegenheid hadden om elkaar, de Universiteit en de stad beter te leren kennen.

Waardering

De Summer School is bijzonder goed gewaardeerd: de deelnemers gaven de gehele organisatie als rapportcijfer een 8,3. Op de vraag of ze de Summer School een nuttige ervaring vonden antwoordt 67% met 'ja, het was nuttig' en 33% zelfs met 'ja, het was extreem nuttig'.

Al met al kunnen we stellen dat het geheel zeer succesvol was, en de Faculteit heeft daarom  besloten dat deze pilot een opvolging verdient. Een aantal letteren-opleidingen heeft al aangegeven zeer geïnteresseerd te zijn in deelname aan de volgende editie en aan de voorbereidingen voor de Summer School van augustus 2007 wordt dan ook al weer hard gewerkt. Mocht uw opleiding ook geïnteresseerd zijn in het leveren van een programma aan de Summer School, neemt u dan contact op met .

 letteren.leidenuniv.nl/summerschools

                                    
 
   
vorige pagina top pagina