Universiteit Leiden
  home   contact      
 
 
 
Archief
   

Archief > Forum 6/06 > Onderwijs

Onderwijs

'Met jou praat ik niet. Jij bent een vrouw.'

door Simone Wolff

Deze botte uitspraak was zondag 22 oktober te horen in de Wintertuin van de Hortus tijdens de Wetenschapsdag en was, dat kan ik nu al verraden, minder incorrect dan het lijkt. De studenten Ebed Litaay (TCZOAO) en Juliette Sandberg (Nederlands) speelden het Grote Cultuurspel met bezoekers, waarbij de deelnemers, verkleed en wel, twee verschillende volksstammen representeerden, de Ozomaniërs en de Antremaniërs. De gebruiken en omgangsvormen van deze twee groepen lagen zo ver uit elkaar, dat communiceren aanvankelijk bijna onmogelijk was. De Ozomaniërs spraken bijvoorbeeld niet met vrouwen, terwijl bij de Antremaniërs juist vrouwen het woord moesten voeren. Ondanks deze botsende instelling moesten de twee volksstammen gesprekken voeren over een te verhandelen machine, gaandeweg elkaars gebruiken lerend om overeenstemming te bereiken.

Natuurlijk werd dit spel niet zonder reden gespeeld tijdens een activiteitendag van Letteren. Het spel moest aantonen waarom het perfect beheersen van een taal niet voldoende is, maar waarom kennis van cultuur net zo belangrijk is. Dat het spel door een aantal bezoekers met verve gespeeld is, bewijzen de foto's.

Het grote cultuurspel

De Wetenschapsdag wordt traditioneel bezocht door mensen van alle leeftijden. Terwijl het spel vooral gespeeld werd door volwassenen en middelgrote kinderen, konden de allerkleinsten terecht bij studenten Marleen Smit en Sandra Verdel. Deze twee studenten van de opleiding geschiedenis stonden klaar bij een schavot, dat bij binnenkomst meestal meteen in het oog van de jeugdige bezoekers viel. Marleen en Sandra vertelden naast het schavot verhalen over Leidse misdadigers en de gruwelijke straffen die gearresteerden vaak opgelegd werden. De kinderen mochten aan den lijve ondervinden hoe het voelde om in een schavot staan, al zal menig misdadiger vroeger daarbij niet zo vrolijk hebben gekeken.

Verhalen over Leidse misdadigers

Op grote belangstelling mocht ook Caryn 't Hart rekenen. Deze studente Nederlands nam als lid van de onderzoeksgroep Warnar tijdens het collegejaar 2005-2006 deel aan de Academische Jaarprijs en bereikte daarmee zelfs de finale. De Academische Jaarprijs is bestemd voor de beste vertaling van wetenschappelijk onderzoek naar een breed publiek, en hoewel team Warnar helaas 'maar' de tweede plek in de strijd bereikte, bewees Caryn dat het onderzoek naar kluizenaressen in de Middeleeuwen en de presentatie daarvan inderdaad een groot publiek aansprak. Aan het eind van de middag verzuchtte ze dat ze nauwelijks tijd voor een plaspauze had gehad.

 academischejaarprijs.leidenuniv.nl

                                    
 
   
vorige pagina top pagina