Universiteit Leiden
  home   contact      
 
 
 
Archief
   

Archief > Forum 5/06 > Agenda

Agenda

Zondag 22 oktober: Letteren op de Wetenschapsdag

Door Simone Wolff

Energie! Zo luidt het thema van de Wetenschapsdag 2006, de jaarlijks terugkerende zondag tijdens de nationale WetenWeek waarop Universiteit Leiden haar deuren opent voor een publiek dat wel eens wil weten waarmee 'die academici' bezig zijn. Wetenschap uiteraard, maar een klassieke universiteit zoals Leiden biedt een grote verscheidenheid aan studierichtingen en onderzoeksgebieden. Tijdens de Wetenschapsdag op 22 oktober zullen de deelnemende faculteiten vanaf diverse locaties het publiek dan ook op verschillende manieren kennis laten maken met wetenschap.

Ook de faculteit Letteren levert weer een bijdrage. In de Wintertuin van de Hortus Botanicus tonen studenten en medewerkers op de 'Science fair' vol elan waarin zij hun energie steken. Ebed Litaay en Juliette Sandberg staan paraat om het Grote Cultuurspel te spelen met bezoekers. Dit rollenspel start met een chaotische situatie en maakt gaandeweg duidelijk waarom het perfect beheersen van een taal niet voldoende is, maar waarom kennis van cultuur net zo belangrijk is. Marleen Smit laat aan de hand van verhalen over Leidse misdadigers iets zien over haar vakgebied geschiedenis en bronnenonderzoek.

Marleen is echter niet de enige die de historie induikt. Letterkunde, geschiedenis en cultuur worden verenigd in het verhaal van Caryn 't Hart. Caryn, studente Nederlands, deed in het voorjaar met team Warnar mee aan de Academische Jaarprijs en behaalde hiermee zelfs de finale. Zij zal aan de hand van overgeleverde teksten, een filmpje en een geluidsfragment vertellen over middeleeuwse kluizenaressen en hun status ondanks, of juist vanwege, hun vrijwillige terugtrekking uit de maatschappij. Zouden vrouwen in deze tijd nog voor een dergelijke carrière kiezen?

Zie programma op: www.wetenschapsdag.leidenuniv.nl

                                    
 
   
vorige pagina top pagina