Universiteit Leiden
  home   contact      
 
 
 
Archief
   

Boeken

In de toonkast

De ontdekking van El Greco
Aartsvader van de moderne kunst

Eric Storm

De snelle herwaardering van El Greco (150-1614) staat in de kunstgeschiedenis bekend als een van de spectaculairste herontdekkingen ooit.

El Greco maakte furore met enkele mooie altaarstukken, maar al snel voldeed hij niet meer aan de hooggestemde verwachtingen. Waarschijnlijk was hij zijn verstand kwijtgeraakt, zo meende men tot ver in de negentiende eeuw. Anders waren zijn bizarre en langgerekte figuren niet te verklaren.

Niettemin begon El Greco vanaf ongeveer 1860 aan een opmerkelijke comeback. Impressionisten als Manet en Degas namen daarbij het initiatief. Al snel kregen zij navolging van kunsthistorici en art-nouveaukunstenaars uit Barcelona. Schilders als Picasso en Kandinsky zagen El Greco als een van de belangrijkste voorlopers van hun eigen baanbrekende kunst. Tegelijkertijd werd de uit Kreta afkomstige en in Italië opgeleide Griek ook een Spaanse nationale held.

De herontdekking van deze Europese erflater via een fascinerende keten van meer of minder bekende kunstenaars en schrijvers wordt in een negental vlotgeschreven hoofdstukken op de voet gevolgd. Verder worden ook de rol van het nationalisme, de opkomst van de moderne kunst, de veranderingen in de artistieke smaak en de daaruil voortvloeiende herziening van de artistieke canon geanalyseerd. Het resultaat is De ontdekking van El Greco, een zeer leesbaar boek, dat een breed internationaal spectrum bestrijkt en met autoriteit allerlei artistieke en culturele ontwikkelingen behandelt.

Verschenen: augustus 2006
Bert Bakker

ISBN 9035128796

Eric Storm is UD Algemene Geschiedenis bij het Instituut voor Geschiedenis

                                    
 
   
vorige pagina top pagina