Universiteit Leiden
  home   contact      
 
 
 
Archief
   

Mededelingen

Nederlands Instituut in Turkije hervat activiteiten

Het Nederlands Instituut in Turkije (NIT) hervat zijn activiteiten in een pas gerenoveerd pand aan de centraal gelegen Istiklal Boulevard in Istanbul. Hiermee komt een einde aan een periode waarin de werkzaamheden noodgedwongen op een laag pitje hebben gestaan. In het najaar zal de heropening van het Nederlands Instituut in Turkije worden gevierd met een symposium in het nieuwe gebouw. Een eerste voorzet wordt nu al gegeven met een lezing op 8 juni door de Amsterdamse archeologe Lucinda Dirven.

Het Instituut, dat voorheen Nederlands Historisch-Archaeologisch Instituut heette, is sinds 1958 in Istanbul gevestigd. De missie van het Instituut is het uitvoeren en stimuleren van wetenschappelijk onderzoek naar de historische en hedendaagse culturen en talen van Anatolië en het Nabije Oosten. Het Instituut wil de samenwerking bevorderen tussen Nederlandse en Turkse instanties op het gebied van wetenschap en hoger onderwijs. Tevens staan er culturele activiteiten op het programma. Het NIT wordt vanuit Nederland gefinancierd en beheerd door het Nederlands Instituut voor het Nabije Oosten (NINO) in Leiden. Directeur ter plaatse is de archeoloog dr. Fokke Gerritsen. De Turkologe drs. Funda Demir, coördinator van uitwisselingsprogramma's tussen Turkse universiteiten en de Universiteit Leiden, is adjunct-directeur.

Nu de te krap geworden huisvesting bij het Nederlandse Consulaat-Generaal in Istanbul is verruild voor een nieuwe locatie, pakt het NIT zijn activiteiten als onderzoeksinstituut weer op. Het gebouw biedt ruimte om de volledige bibliotheekcollectie weer voor het publiek open te stellen, en voor lezingen, congressen en tentoonstellingen. Bezoekende wetenschappers kunnen logeren in het gastenverblijf. Het NIT deelt het gebouw met het Anatolian Civilizations Institute van de Turkse Koç Universiteit en werkt nauw samen met deze instelling.

De bibliotheekcollectie van het NIT is omvangrijk en bevat vele werken die nergens anders in Turkije of in Nederland voorhanden zijn. De bibliotheek wordt al tientallen jaren intensief gebruikt door Turkse, Nederlandse en buitenlandse wetenschappers en studenten. Het zwaartepunt van de collectie ligt op het gebied van de geschiedenis, archeologie, kunst en talen van het Nabije Oosten.

Archeologische opgravingen zijn een kernactiviteit van het Instituut. Vooral met onderzoek naar het ontstaan en de vroege verspreiding van de landbouw, waarin Anatolië een centrale rol speelde, heeft het Instituut naam gemaakt. De uitzonderlijk goed geconserveerde bewoningsresten op de vindplaats Ilipinar Höyük hebben internationaal veel aandacht gekregen. In dit gebied loopt momenteel een nieuwe NINO/NIT-opgraving. In het kader van andere veldwerkprojecten werken NIT-onderzoekers samen met de Bosporus Universiteit in Istanbul en het Oriental Institute in Chicago.

Nederlands Instituut in Turkije / Hollanda Arastirma Enstitüsü / Netherlands Institute in Turkey PO Box 132, Beyoglu 34431 Istanbul, Turkey tel. 0090 212 293 92 83 - fax. 0090 212 251 38 46 - nit@nit-istanbul.org www.nit-istanbul.org

                                    
 
   
vorige pagina top pagina