Universiteit Leiden
  home   contact      
 
 
 
Archief
   

Archief > Forum 4/06 > Mededelingen

Mededelingen

ICT Nieuws

Onderhoud collegezalen

De komende zomer zal in de collegezalen groot onderhoud plaatsvinden. Dit onderhoud zal de performanceproblemen, waar het laatste jaar in toenemende mate over geklaagd is, grotendeels oplossen. De meeste presentatiecomputers in de collegezalen dateren van 2002 en 2003, en beschikken over 256MB intern geheugen. Omdat het gebruik van grote bestanden in colleges sterk aan het stijgen is, is dat vaak te weinig. Deze oudere machines zullen vervangen worden door nieuwe, met 1024MB intern geheugen. Ook zal de virusscanner worden vervangen. Tests hebben uitgewezen, dat de nieuwe versie beduidend sneller werkt.

On line samenwerking

SURF biedt diensten aan om interuniversitaire samenwerking mogelijk te maken. Via www.surfgroepen.nl kunt u met collega's elders projectarchieven bijhouden, chat-sessies en videoconferencing aangaan en - real time - samen aan docmenten werken. Deze dienst is ook handig, wanneer u een project met veldwerkers hebt. Voor deze functionaliteit is geen aparte software op de werkplek nodig, alles gaat via de browser.

ULCN gastendatabase

Op het Bestuursbureau van de universiteit wordt momenteel druk gewerkt aan een ULCN gastendatabase. Volgens de laatste planning moet deze 1 september a.s. gereed zijn. Daarmee moet het probleem dat gastdocenten, deelnemers aan summer courses en dergelijke op diverse plaatsen binnen de universiteit voorzieningen aan moeten vragen, verholpen worden.

Mail Global Address List

In de Global Address List van de mail server zijn inmiddels ook alle medewerkers van Rechten, het Bestuursbureau, UFB en de I-Groep opgenomen. U kunt nu makkelijker vergaderingen plannen met deze collega's, via een vergaderverzoek in Outlook.

On line databases

De I-Groep kan voor onderzoek en dergelijke on line databasetoepassingen aanmelden. Vooralsnog ondersteunde toepassingen zijn:

  • php met MySQL database
  • asp met SQL*Server of Access database

Voor het realiseren van toepassingen zult u zelf ontwikkelcapaciteit moeten regelen. De afdeling Informatiemanagement kan u hierbij begeleiding bieden.

ICT & Onderwijs

Bij ICT&O zijn wij op dit moment bezig met verschillende projecten. Eén van die projecten waar wij graag uw aandacht op willen vestigen, is de introductie van het plagiaatopsporingsprogramma Ephorus.

Ingebruikname Ephorus

De Faculteit der Letteren heeft het plagiaatopsporingsprogramma Ephorus aangeschaft en heeft ervoor gekozen om in het studiejaar 2006-2007 te beginnen met de ingebruikname ervan. Het is de bedoeling om hiermee plagiaat nog effectiever te bestrijden.

Ephorus moet vooral gezien worden als handig hulpmiddel in de strijd tegen plagiaat en niet als oplossing voor het probleem. De mogelijkheden van Ephorus moeten overigens niet overschat worden. Het is namelijk zo dat Ephorus werkstukken scant op overeenkomsten met andere teksten die op het Internet staan en een melding geeft wanneer er daadwerkelijk overeenkomsten worden aangetroffen. Het kan zijn dat een dergelijke overeenkomst in feite een citaat is van een website dat keurig is voorzien van een bronvermelding, maar daar controleert het programma niet op. Wanneer docenten zich hiervan bewust zijn, dan kan Ephorus als handig hulpmiddel ingezet worden in de strijd tegen plagiaat.

Het gebruik van een plagiaatopsporingsprogramma heeft ook een preventief effect: als studenten weten dat hun teksten op plagiaat worden gecontroleerd, zullen zijn minder geneigd zijn informatie zonder bronvermelding over te nemen.

Op 21 augustus (14:00 tot uiterlijk 16:30 uur; 1175 - kamer 228) aanstaande zal ICT&O in samenwerking met Ephorus een cursus organiseren over het gebruik van Ephorus. Docenten die daarvoor belangstelling hebben kunnen zich aanmelden voor de cursus bij Mw. Drs. M.P. Rhebergen (ict-coördinator).

In voorbereiding

Op dit moment is ICT&O bezig met het opzetten van een website over plagiaat. Zodra de website online beschikbaar komt, zullen wij u hierover via Forum berichten.

                                    
 
   
vorige pagina top pagina