Universiteit Leiden
  home   contact      
 
 
 
Archief
   

Archief > Forum 4/06 > Boeken

Boeken

Forums Leidse zomerboeken 2006: "Zal dat wel vakantie worden?"

Docenten en medewerkers van de faculteit Letteren reageerden dit jaar massaal op mijn oproep de redactie te laten weten welke boeken zij mee zullen nemen op vakantie. Om te beginnen: hartelijk dank hiervoor! Het is echter onmogelijk om iedereen persoonlijk te bedanken. Hoe dan ook, het leverde een mooie mix op, van Coetzee tot Cadfael en van de Romeinse keizers tot een Singaporese Feng Shui-detective. Daarnaast al volop vakantieplannen en. een bekentenis. In elk geval dus volop inspiratie voor al diegenen die nog niet weten wat te lezen. Fijne vakantie!

door: Bart de Haas

Madeleine Kasten, opleiding Literatuurwetenschap:

"Dit jaar gaan mijn man en ik op vakantie naar Zuid-Afrika, waar mijn schoonzus een half jaar geleden een geitenboerderij is begonnen. Eén boek dat zeker met ons meereist is Agaat van de Zuid-Afrikaanse schrijfster Marlene van Niekerk. Deze roman, een dikke pil die wel wat tijd zal vergen omdat ik 'm in het Afrikaans probeer te lezen, maakt de wonden voelbaar die de apartheid in de Zuid-Afrikaanse samenleving heeft geslagen. Maar de belangrijkste reden dat ik 'm wil lezen is dat Van Niekerk een zeer gedetailleerd beeld geeft van het leven op een Afrikaanse 'plaas' (boerderij). Taal biedt een belangrijke ingang tot cultuur, en door me onder te dompelen in het Afrikaans hoop ik het buitenleven ter plekke nog intenser te beleven dan anders het geval zou zijn."

Ton Anbeek, opleiding Nederlands:"Toen ik nog 'boekenprofessor' (typering van mijn dochter) was, nam ik nimmer een boek op vakantie mee. Een accountant stopt immers ook geen kasboeken in zijn reiskoffer. Ik liet de hersens liever rustig leeglopen - aan het eind van de vakantie, als de Griekse salade ging vervelen, begon de geest weer heerlijk te waaien. Genoeg ideeën voor een heel jaar arbeid.

Maar nu ik professor-met-nul-aanstelling ben, zijn rust en arbeid natuurlijk veel meer verstrengeld. Ik kies dan bij voorkeur een non-fictieboek als het om een volledige vakantie gaat. Eerst dacht ik aan het lijvige boekwerk van Bill Bryson, waarover ik veel goeds gehoord heb, The History of Almost Everything heet het geloof ik. Maar de bijzonder fraaie Nederlandse uitgave zou me een hernia kosten. Daarna dacht ik aan de kleine geschiedenis van de wereld die Gombrich voor zijn dochter (of kleindochter) geschreven heeft. Maar ja, de héle wereldgeschiedenis. Dan toch maar Fik Meijers geschiedenis van het Romeinse Rijk, geroemd om de boeiende verteltrant. Altijd al het plan gehad Suetonius' geschiedenis van de Romeinse keizers te lezen, nu in één keer de meest saillante details bij elkaar in een lekker leesboek: alles wat in de Latijnse school voor ons verzwegen werd dus!"

Louk Tilanus, opleiding Kunstgeschiedenis:

"Voor Huizinga heb ik altijd een wat knorrig respect gehad. Nu las ik, kort achter elkaar, Van der Lem en Otterspeer over hem en dat was zó aanstekelijk dat ik Herfsttij opnieuw ga lezen."

Hedi Hinzler, opleiding TCZOAO:"Er is een nieuwe detective uit van mijn favoriete auteur Nury Vittachi over de Singaporese Feng Shui-detective Mr. Wong. Hij boek heet: The Shanghai Union of Industrial Mystics. Ik hoop dat ik het boek, straks bij tussenlanding in Singapore, op de airport kan kopen. Vittachi gebruikt fantastisch Engels in zijn dialogen: Singapore English, Indian English, Australian & English slang, Chinese English, soms Malay uit Maleisië. Het is jammer dat V's boeken niet in Nederland verkrijgbaar zijn. Het is wel al vertaald in het Frans en Duits, mailde de auteur mij. De auteur is een Tamil Sri Lankaan, die in Engeland en India gestudeerd heeft, lang in Singapore heeft gewoond en momenteel in Hong Kong woont en werkt. Hij heeft een enorm oeuvre aan novellen, kinderboeken en detectives. Hij is erg populair in Azië, geeft lessen in schrijven op middelbare scholen en universiteiten.

Verder ga ik Tales from a Charmed Life lezen, dat door Hildred Geertz, antropologe en vriendin van mij, geschreven is. Het boek gaat over de memoires van een Balinese schilder uit Batuan, Ida Bagus Made Togog. Hij vertelt over de coupe in 1965 en de vele honderden Balinese intellectuelen die op verdenking van hun pro-communistische houding door land- en dorpsgenoten vermoord zijn. Hij vertelt ook over Amerikaanse onderzoekers als Gregory Bateson en Margaret Mead, die in de dertiger jaren van de vorige eeuw naar Bali kwamen om onderzoek te doen en Balinese schilders in Batuan vroegen hun dromen (vooral over spoken en demonen en geweld door hen bedreven) te tekenen. Ik moet een recensie over dit boek schrijven.

Verder moet ik voor een workshop die we op Bali gaan houden eind juli het volledig (Balinese) dichtwerk van een Balinese koning-schrijver gelezen hebben. Daaraan ben ik natuurlijk al begonnen, maar ik ben er nog niet helemaal mee klaar. Het is een enorme klus."

Martijn Wienia, Research School CNWS:
"Geert Mak en Henning Mankell gaan mee in de koffer."

Caroline van Eck, Theorie en Geschiedenis van de Bouwkunst

"Dit jaar ga ik weer doen wat ik al jaren doe tijdens de zomervakantie: door de (uitlopers van de) Spaanse Pyreneeën fietsen. Dat geeft alle tijd om eens rustig na te denken over het gelezene, en is daarom heel erg geschikt om de klassieken te lezen of herlezen. Dit jaar wordt Dr Faustus van Thomas Mann de klassieker; daarnaast gaan mee: Quicksands, de autobiografie van Sibylle Bedford, een van de meest interessante en persoonlijke, maar te weinig bekende, getuigen van de 20e eeuw; On Beauty van Zadie Smith, een zeer geestige kijk op de kunstgeschiedenis, de Rembrandt-hype en de multiculturele samenleving; en voor de spanning de nieuwste detectives van Ruth Rendell en Denise Mina."

Lenie Witkam, secretaresse Pallas:

"In mijn vakantietas gaat in elk geval mee het boek van Isabel Hoving, De gevleugelde kat. Een buitengewoon spannend boek met vele lagen: filosofische, psychologische, pedagogische bijvoorbeeld. Na één keer lezen begreep ik dat ik het nog wel een paar keer moest lezen om alles te begrijpen. In de vakantie hoop ik daar tijd voor te hebben.

Verder gaat er een boek van Marianne Fredriksson mee, welk weet ik nog niet. Deze schrijfster boeit mij zeer door de realiteit van haar verhalen en de humor die ook erin te lezen is, ondanks de soms zware onderwerpen.

Voorts neem ik altijd een detective mee, vaak van Charles den Tex, meer omdat hij een schoolgenoot is geweest, maar ook toch omdat hij onderwerpen aankaart die betrekking hebben op wijdvertakte netwerken, zeer van deze tijd dus. Ik kan echter ook kiezen voor boeken over Cadfael, een heel ander genre detectives.

Wat er verder meegaat, hangt af wat ik nog in mijn boekenkast tegenkom en ook wel van het land waar ik heen zal gaan. Dit jaar zou ik dan bij Poolse en Hongaarse schrijvers moeten kijken in de bibliotheek."

Yasco Horsman, opleiding Literatuurwetenschap

"Dit jaar ligt voorlopig op mijn vakantie-stapeltje:

  • Peter Sloterdijk, Sferen, (vert. Hans Driessen)
  • Honore de Balzac, Kolonel Chabert (vert. Hans van Pinxteren)
  • J.M. Coetzee, Youth
  • Simon Reynolds: Rip it up and Start Again: Postpunk 1978-1984
  • Klaus Theweleit: Sigmund Freud, Songbook
  • Jan Hein Hoogstad, Time Tracks (dissertatie, Universiteit Utrecht, 2005)

+ ongelezen oudere nummers van TLS, de Witte Raaf & Les Inrockuptibles."

Barbara Floris, secretaresse van prof.dr. Lisa Cheng:

"Deze zomervakantie ga ik met het gezin naar Frankrijk, Normandië. Maar ik zal ook zeker met de kinderen tochtjes naar het strand maken hier in de buurt. Strandvondsten, over de natuur van zee, strand en duin,  van Jos v.d. Broek gaat zeker mee. Gekocht omdat het in de nieuwsbrief van 28 maart werd aanbevolen. Ik ben al begonnen met lezen en krijg meteen zin om een strandwandelingen te maken met de kinderen en schelpen te zoeken, 'vieze' kwallen te bekijken  of  bijzondere vondsten te doen. Het is een boek voor de hele familie, de foto's zijn mooi, de kinderen kijken graag naar de plaatjes en de bijgaande tekst is erg leuk en informatief. We gaan straks zeker op zoek naar haaientanden en mooie schelpen.

Ook neem ik  Extreem luid & ongelooflijk dichtbij  van Jonathan Safran Foer  mee. Lekker dik boek.  Het eerste boek van hem, Alles is verlicht,  heb ik gelezen omdat alle eerstejaarsstudenten het moesten lezen voor de eerstejaarsboekdag, twee jaar geleden, en het leek me wel leuk om over mee te praten. Al lezend werd ik steeds enthousiaster en was er van 'verplichte kost' geen sprake meer.  Ik ben heel benieuwd naar zijn tweede boek. Ik heb het alleen nog maar vluchtig doorgebladerd en dan ziet het er al spannend uit vanwege de typografie en lay-out."

Harry Knipschild, opleiding TCZOAO:

"Ik ben zojuist teruggekomen van een bijzonder interessante reis naar Californië. Een mooie gelegenheid onder andere om me te verdiepen in de Amerikaanse politiek van de laatste halve eeuw. Zo heb ik de plekken bezocht waar de presidenten Reagan en Nixon begraven zijn. Op die plaatsen zijn ook hun 'libraries' te vinden. Tijdens mijn verblijf in het land (en daarvoor en erna) ben ik begonnen met het lezen van de memoires van presidenten als Truman, Nixon, Johnson en Carter. Het is fascinerend om te lezen wat zij zelf van hun activiteiten te melden hebben."

Ingrid Tieken, opleiding Engels:
"Deze zomer ga ik in elk geval Het Huis van de Moskee van Kader Abdolah lezen, en zelfs twee keer, want ik doe als docent mee aan de eerstejaarsboekdag. Dat is enerzijds werk, maar anderzijds ontspanning, tenminste dat hoop ik. Maar dat zal niet het enige boek zijn, want ik heb er nog een heleboel boeken liggen die ik ook hoop te lezen."

Marije Jansen, studiecoördinator opleiding T&C van Japan:

"Sinds ik in Amsterdam woon, koop ik bijna alleen nog maar boeken bij de English Bookstore, bij mij om de hoek. De eigenaresse geeft altijd erg goed advies, waardoor ik steeds weer nieuwe leuke boeken ontdek. Voor mijn laatste vakantie was ik eigenlijk van plan om maar één nieuw boek te kopen, maar omdat ik niet kon kiezen, heb ik ze alle drie maar aangeschaft, in de hoop dat in elk geval één van deze drie totaal verschillende boeken precies goed zou zijn.

  • A short history of tractors in Ukrainian, door Marina Lewycka: Erg grappig!
  • The historian, door Elizabeth Kostova: Spannend, een "page turner", lekker voor op het strand, net als Dan Brown.
  • Extremely loud and incredibly close, door Jonathan Safran Foer: Heel erg mooi, echt een aanrader! Grappig, maar ook erg aangrijpend.

Ze waren alle drie "helemaal goed", maar Extremely loud and incredibly close van Jonathan Safran Foer vond ik geweldig, ik ga zeker zijn andere boek Everything is Illuminated lezen.

Bart de Haas, student Nederlands:

"Bij mij is het juist andersom: twee jaar geleden heb ik als studentbegeleider meegedaan aan het eerstejaarsboekproject en zodoende heb ik destijds Everything is illuminated gelezen. Eén van de mooiste, grappigste, maar tegelijk ook meest ontroerende boeken die ik gelezen heb. In dit boek komen prachtige sprookjes, taalgrapjes en gruwelijke taferelen samen. Vandaar dat ik ook erg benieuwd ben naar de opvolger, Extremely loud and incredibly close.

            Verder neem ik net als vorig jaar de tweetalige editie van Honderd liefdessonnetten van Pablo Neruda mee. Deze heb ik namelijk nog altijd niet uit; juist omdat ze zo mooi zijn, kan ik er eenvoudigweg niet meer dan één of twee achter elkaar lezen, zonder alweer de inspiratie te voelen opborrelen voor een eigen sonnet. Bovendien zal ik mij tussendoor eveneens richten op de sonnetten van Jan van der Noot.

Ook staat het onlangs uitgebrachte De Perzische muze in de polder voorlopig nog ongelezen in mijn kast. Daar zal binnenkort ongetwijfeld verandering in komen. En tot slot ben ik van plan om Het huis van de moskee van Kader Abdolah en De Delta Deceptie van Dan Brown te lezen. Het is nu vakantie, dus dan mag het."

Mineke Schipper, GTI Literatuurwetenschap:
"Er zijn ongetwijfeld geleerden die helemaal geen boek meenemen op vakantie om alle bureaucratische zwaarte van het afgelopen academische jaar uit hun hoofd te laten lopen. Anderen verorberen met hetzelfde doel misschien wel uitsluitend boulevardbladenpulp, maar de meesten onder ons zullen tot meerdere Leidse glorie een onverzadigbare honger blijven voelen naar het lezen van oude of nieuwe literaire werken, degelijke theoretische geschriften of filosofische werken, liefst in zes delen of meer, al dan niet afkomstig van hun eigen collega's.

In mijn geval: niets van dit alles, ik zal de komende zes weken helemaal geen kloeke boeken lezen en ook niet met vakantie gaan. Ik ga mij dag en nacht bezighouden met het doorploegen van stapels oude aantekeningen op kladpapier, reclamefolders en zelfs een uit de prullenmand geviste kreukelige envelop waarop ik tussen de bedrijven door menige briljante gedachte haastig heb neergekrabbeld. Na strenge selectie zullen zij nu eindelijk hun definitieve plek moeten vinden in een koor van personages en gebeurtenissen dat al enkele jaren in mijn hoofd zingt. 

In de meeste culturen krijgt een kind zijn naam pas als het geboren wordt en is het not done om die naam van tevoren aan te kondigen. Ik zwijg dus over de titel. Maar ja, een wetenschapper die een hele vakantie geen boek leest, heeft iets uit te leggen. Zwangerschap valt voor je omgeving evenmin te verbergen als een bochel, een bierbuik, de hoest van je oude grootmoeder of een kameel in je voortuin. Vandaar, dat ik het maar beken: ik ben zwanger van een roman, mijn derde."

Ronald E. Kon, TCMO:

"Ik neem twee boeken mee: Gerard Kornelis van het Reve, Vier pleidooien (Amsterdam: Athenaeum-Polak & Van Gennep 1972) en de koran. Ik weet niet of mijn vakantie (mijn leven) niet te kort zal zijn om al lezend mijn doelstellingen te halen: te proberen te begrijpen wat de essentie van dwingend argument en overtuigingskracht is, wat literaire compositie is, wat ontvankelijkheid voor gesproken en gedrukt woord is, en -dat vooral- waarom in menselijke hiërarchie het "en toch"-argument geen waarde heeft.  Zal dat wel vakantie worden?"

Meer boeken in: Jos las Leids

Lezersreacties

Reactie: In de afgelopen jaren nam ik recent verschenen uitgaven van Harry Potter mee op vakantie. En ook Dan Brown 'mocht mee'. Maar aangezien ik nu 'bij' ben, is dat geen optie. Ik neem vaak wel iets van vakliteratuur mee , maar in de praktijk kies ik op vakantie dan steevast een thriller als leesvoer.
Naam: Ellen Raven, Instituut Kern

                                    
 
   
vorige pagina top pagina