Universiteit Leiden
  home   contact      
 
 
 
Archief
   

Archief > Forum 3/06 > Mededelingen

Mededelingen

ICT Nieuws

Ondersteuning Collegezalen
Voor ondersteuning van ict-problemen in de collegezalen tijdens collegeperioden zijn de student-assistenten Dmitri Unger en Abderraouf Oueslati aangesteld. Zij zullen tijdens collegeperioden op openingstijden van de Servicedesk aanwezig zijn, behalve op vrijdagmiddag.

Storingen in de collegezalen kunnen nog steeds bij de Servicedesk worden gemeld. Die zal, afhankelijk van het gemelde probleem, de studentassistent van dienst oproepen om assistentie ter plaatse te verlenen.

Opstartproblemen in collegezalen
De I-Groep verricht al enige tijd onderzoek naar trage opstart van computers in de collegezalen. De prestaties blijken aanzienlijk te verbeteren met meer geheugen. Ook wordt gekeken naar de instellingen van de antivirussoftware. De komende zomer zal een deel van de apparatuur worden vervangen door nieuwere apparatuur met meer werkgeheugen.

Draadloos netwerk
De aanleg van een draadloos netwerk op 'veelbezochte locaties'  zal deze zomer zijn beslag moeten krijgen. De faculteit heeft als meest urgente locaties voor de aanleg van een draadloos netwerk opgegeven:

 • de centrale hal van het Lipsius
 • de centrale hal van het Arsenaal
 • de centrale in het Huizingagebouw
 • de diverse bibliotheken
 • flexkamers op diverse locaties

SURF Groepen
SURF Groepen is een nieuwe dienst van SURF die gebruikers in de gelegenheid stelt makkelijk te communiceren en bestanden met elkaar uit te wisselen.

 • Blackboard of SURF groepen?
  Blackboard is in principe bedoeld is voor docenten die informatie willen beschikbaar stellen aan hun studenten. Er is dus sprake van een één op veel relatie. Bij SURF Groepen kan je meer spreken van een "veel op veel" relatie. De groep vormt een eigen netwerk waarin discussies kunnen worden gehouden, bestanden kunnen worden uitgewisseld en andere vormen van communicatie kunnen worden toegepast. Studenten, anders dan in Blackboard, kunnen mappen aanmaken en makkelijker commentaar geven op bestanden van andere studenten. SURF Groepen is dan goed te gebruiken voor (tijdelijke) projecten, externe (gast)docenten en inter-universitaire discussies. Het is tevens mogelijk een link vanuit Blackboard naar een SURF Groep te maken.

Een ander groot voordeel van SURF Groepen is dat je als lid van een groep een notificatie kunt laten sturen naar je e-mail om aan te geven dat er een nieuw bestand of een nieuw bericht is geplaatst. Zo hoef je niet in te loggen in SURF Groepen om te kijken of er iets nieuws is bijgekomen.

 • Chatten en Video conferencing
  SURF Groepen ondersteunt een chatprogramma gebaseerd op MSN Messenger en er is video conferencing mogelijk. Dit klinkt misschien nog iets voor in de toekomst, maar met de snelheid van de huidige ontwikkeling van ICT op het gebied van directe communicatie zal het niet lang meer duren voordat dit soort communicatie de norm wordt. Het feit alleen al dat KPN zwaar investeert in VoIP (internet telefonie) geeft aan dat de komende jaren de communicatie via het internet in een versnelling zal gaan.
 • Voor wie
  Iedereen, student of medewerker, kan een SURF Groep aanmaken. Handig hierbij is dat ook mensen die niet studenten of werken aan een Nederlandse HO-instelling lid kunnen worden van een SURF Groep. Dit opent de mogelijkheid om SURF Groepen voor internationale projecten te gebruiken.
 • Meer informatie
  Meer informatie en handleiding zijn te verkrijgen bij:  of  (affdeling ICT&O)

ICTO-gedragscode
Het gebruik van ICT binnen het onderwijs neemt de laatste jaren steeds meer toe. E-mail, Internet en digitale leeromgevingen bieden nieuwe mogelijkheden, maar vragen ook om andere omgangsvormen tussen studenten en docenten. In opdracht van het CvB is een gedragscode opgesteld op basis van vele interviews met docenten, studie-coördinatoren en ict&o-coördinatoren. In de Algemene Gedragscode ICT&O (ICT en Onderwijs) zijn de verwachtingen geformuleerd die de Universiteit Leiden hanteert. De gedragscode is online te lezen op de ict&o website
Meer informatie:  of .

                                    
 
   
vorige pagina top pagina