Universiteit Leiden
  home   contact      
 
 
 
Archief
   

Archief > Forum 7/05 > Mededelingen

De Universiteit van Tarapacá (Chili) benoemt prof. dr. Patricio Silva als Doctor Honoris Causa

         
Prof. Patricio Silva ontvangt het eredoctoraat uit handen van de Rector Prof. Emilio Rodríguez en de voorzitter van het college van bestuur van de Universiteit van Tarapacá, Mevr. Bronia Castillo.

De hoogleraar Moderne geschiedenis van Latijns-Amerika aan de letteren faculteit van de Universiteit Leiden is op 6 december 2005 benoemd als de derde Doctor Honoris Causa van de universiteit van   Tarapacá.

De ceremonie vond plaats in de stad Arica (Noord-Chili) en werd voorgezeten door de rector Prof. Emilio Rodríguez en in aanwezigheid van de Nederlandse ambassadeur in chili, de heer H. de Boer. In zijn toespraak loofde de rector het academisch onderzoek van Patricio Silva, dat gecentreerd is rond de politieke processen Latijns-Amerika en met een speciale nadruk op Chili. Tegelijk benadrukte hij de rol die Prof. Silva heeft gespeeld bij het tot stand komen van de samenwerking tussen de universiteit van Leiden en de universiteit van Tarapaca.

Technocratie en politiek

De nieuwe Doctor Honoris Causa hield een academische lezing over de technocratische invloed in de politiek in Latijns-amerika. Voor Prof. Silva is dit één van de centrale thema's van zijn onderzoek en hij beargumenteerde de stelling dat de nieuwe democratieën in Latijns-Amerika sinds de jaren 80 neoliberale principes hebben toegepast in hun economische politiek. Op die manier is de rol van financiële en economische technocraten drastisch versterkt in de regeringen in Latijns-Amerika.

 prof. dr. Patricio Silva

                                    
 
   
vorige pagina top pagina