Universiteit Leiden
  home   contact      
 
 
 
Archief
   

Archief > Forum 7/05 > Bericht uit...

Bericht uit....

Soms slagen medewerkers of studenten erin een paar maanden de Witte Singel achter te laten om een ver buitenland te bezoeken. Onder het mom van onderzoek doen, college geven of stage lopen doen zij buitengaats bijzondere ervaringen op. Forum haalt ze over die ervaringen met de thuisblijvers te delen. Deze keer Inge Geijteman vanuit Ghana:

Bericht uit Ghana

door Inge Geijteman

Garden City
Ongeveer anderhalve maand verblijf ik nu voor mijn scriptieonderzoek net buiten één van de grootste steden in Ghana, Kumasi, ook wel Garden City genoemd. Het heeft die naam gekregen, omdat het hier relatief schoon is op de straten en omdat in de stad veel groen te zien is. Vroeger waren hier verschillende dorpen, maar inmiddels zijn die allemaal aan elkaar gegroeid tot één grote stad met ongeveer een miljoen inwoners. De tussenliggende plekken zijn gelukkig niet volgebouwd -hoewel de woningnood hier ook hoog is- maar daar worden nog steeds tomaten, uien, plantain en andere producten verbouwd.

"De werkplaats van de familie Boakye. Ik ben hier van alle symbolen afdrukken aan het maken voor in de database."

Drie dagen in de week vertrek ik per openbaar vervoer naar het dorp Ntonso dat 15 kilometer buiten Kumasi ligt. Deze trip neemt vaak niet minder dan twee uur in beslag, omdat de wegen hier rond spitstijd volstaan met auto's en minibusjes, en hier en daar een kapotte vrachtauto die de top van de heuvel net niet gehaald heeft. Op de fiets ben je je leven niet zeker, dus ik heb me hier maar aan overgegeven en vaak voer ik interessante gesprekken met medepassagiers.

Adrinka
In Ntonso werken de meeste mensen aan de productie van een bepaald type kleding, adinkra genaamd. Deze katoenen kleding wordt met de hand gemaakt en voorzien van specifieke symbolen die voortkomen uit de Akan-traditie. Er zijn, naar ik inmiddels gezien heb, meer dan 80 symbolen en nog een aantal specifieke designs, waarvan de meeste verwijzen naar spreekwoorden of elementen uit de geschiedenis. Iemand die hier een kledingstuk bestelt, kan zelf zijn symbolen kiezen. Afhankelijk van de kleur van de stof kan de kleding op begrafenissen, of op vrolijker gebeurtenissen zoals bruiloften en zondagen gedragen worden. Ik ben zelf vooral geïnteresseerd in de betekenissen die mensen aan de symbolen geven en hoe zij dat vervolgens in taal of tekst uitdrukken. De meeste Ghanezen spreken Engels, en voor specifieke vertaalproblemen bij de lokale taal, het Twi, naar het Engels heb ik hulp van een student.

Netwerken
Naast de bezoeken aan Ntonso bezoek ik ook de bibliotheken van de universiteiten hier, of maak ik afspraken met lectors en hoogleraren die binnen hun vakgebied met adinkra te maken hebben gehad. Mijn eerste bezoeken waren aan de University of Ghana,in Legon, de oudste universiteit van Ghana. Een grote campus met gebouwen in Japanse stijl. Ik had al wel enkele contactpersonen toen ik uit Nederland vertrok, maar ik was me er nog niet zo van bewust dat een netwerk hier in Ghana een grote rol speelt. Dat geldt niet alleen voor het 'gewone' leven, maar ook binnen de universiteit is een netwerk onmisbaar. Dat begint bijvoorbeeld bij een student, die iemand kent op het secretariaat van het Bestuursbureau, en twee dames en een uur later zit je bij de hoogleraar, tevens decaan van de Faculty of Arts.

Bij mijn introductie in Ntonso had ik de zelfde ervaring: in de hoofdstad Accra werkt een man in het toeristencentrum, bij de textielmarkt, en die wilde ik graag spreken omdat hij oorspronkelijk uit Ntonso komt en zelf in de adinkra-productie heeft gezeten. Via een tandpastaverkoopster en een voorbijganger zat ik enkele minuten later bij zijn zoon in de winkel, die direct zijn vader haalde. Na een goed gesprek werd er meteen naar Ntonso gebeld en ik kon daar zo snel als ik maar wilde terecht bij de familie Boakye, die al generaties lang adinkra van A-Z zelf maakt.

Het is dus van groot belang om een netwerk te hebben, en om ervoor te zorgen dat daar de juiste mensen inzitten als je bepaalde dingen graag snel geregeld wilt hebben. Zonder netwerk bereik je het ook wel, maar dan zul er veel meer tijd in moeten steken.

Kwame Nkrumah University of Science and Technology
In Kumasi zelf zit de Kwame Nkrumah University of Science and Technology (KNUST), een universiteit die de laatste paar jaar voor de Bacheloropleidingen snel stijgende studentenaantallen kent, vooral bij de bètaopleidingen. Een lector vertelde mij dat er bij Civil Engineering een verdriedubbeling heeft plaatsgevonden, wat ook hier voor problemen bij de staf zorgt. De docenten worden aangesteld voor het geven van onderwijs; er is geen aparte opslag voor onderzoekstijd. De meesten doen hun onderzoek dus in de eigen tijd, wat natuurlijk problematisch wordt zodra de studentenaantallen stijgen en er geen aanpassingen plaatsvinden in het onderwijsprogramma of de bezetting. Het komt dan ook wel voor dat docenten na 5 jaar nog niets hebben kunnen publiceren. Voor deze docenten is het vanzelfsprekend erg moeilijk om 'op te klimmen', want om uiteindelijk hoogleraar te kunnen worden moet er voor een langere periode een zeker aantal publicaties per jaar verschijnen, ongeacht de hoeveelheid studenten binnen het departement.

Een ander verschil is te zien bij de studenten zelf. De meesten komen naar KNUST om na vier jaar een BA te behalen en zoeken dan een baan in hun richting. Slechts enkelen gaan door voor een Master, die hier twee jaar duurt en onderzoeksgeoriënteerd is.

Overwinteren
Naast mijn onderzoek probeer ik in de weekenden op pad te gaan. Er zijn nog zoveel mooie gebieden die ik wil bezoeken en het land is erg divers. Prachtige stranden in het zuiden, tropische wouden in het midden van het land, en savannes in het noorden. Een uitstekende plek om te overwinteren!

                                    
 
   
vorige pagina top pagina