Universiteit Leiden
  home   contact      
 
 
 
Archief
   

Archief > Forum 6/05 > Agenda

Agenda

Tentoonstelling

Hora est! On dissertations

U bent van harte welkom op de opening van de tentoonstelling Hora est! On dissertations op donderdag 8 december 2005 om 16.00 uur in de Universiteitsbibliotheek, Witte Singel 27, Leiden.

De tentoonstelling belicht het verschijnsel 'dissertatie' door de eeuwen heen, met uiteraard speciale aandacht voor de Leidse collectie dissertaties. De tentoonstelling wordt geopend door de historica en publiciste Reinildis van Ditzhuyzen (bezig met een dissertatie over het fenomeen "promoveren" en auteur van o.a. Hoe hoort het eigenlijk?) en door de rector magnificus van de Universiteit Leiden, prof. dr. D. Breimer.

Per jaar ronden in Nederland ruim duizend wetenschappers hun proefschrift af. Vervolgens verdedigen ze hun arbeid van jaren dan tijdens een academisch ritueel van één uur dat promotieplechtigheid heet. Slechts weinigen weten dat de promotie teruggrijpt op een middeleeuws wetenschappelijk gebruik (de disputatio) en dat het proefschrift in de 21e eeuw een elektronische verschijningsvorm heeft gekregen. Vanaf 1 januari 2006 geldt voor de promovendus aan de Leidse universiteit de verplichting om het proefschrift ook digitaal aan te leveren, zodat het kan worden opgenomen in de "repository" Dissertations Online, https://openaccess.leidenuniv.nl/handle/1887/492

In de Universiteitsbibliotheek Leiden zijn meer dan een half miljoen proefschriften aanwezig. Deze proefschriften zijn deels afkomstig van Nederlandse universiteiten, deels van een groot aantal buitenlandse universiteiten (vooral uit Frankrijk en Duitsland). Honderden daarvan zijn meer dan vier eeuwen oud. Pas dit jaar zijn in deze collectie de proefschriften ontdekt van een twintigtal beroemde Nobelprijswinnaars en wetenschappers, zoals Albert Einstein, Marie Curie-Sklodowska, Max Weber, Robert Oppenheimer, Luigi Pirandello, Max Planck en Niels Bohr.

De tentoonstelling is te bezichtigen tot en met 4 februari 2006 in de Tielehal van de Universiteitsbibliotheek Leiden, Witte Singel 27, tijdens de openingsuren van de bibliotheek.

De tentoonstelling wordt begeleid door de publicatie Hora est! On dissertations. In deze publicatie zijn bijdragen opgenomen van Douwe Breimer (rector Universiteit Leiden), Olga Weijers (KNAW), Jospeh Freedman (Alabama State University), Jet Katgert, Trudi Noordermeer, Marten Hofstede en Jos Damen (Universiteitsbibliotheek Leiden). De bijdragen behandelen de dissertatie van de Middeleeuwen tot in de 21e eeuw, met uiteraard speciale aandacht voor parels uit de Leidse collectie proefschriften.

Deze catalogus Hora est! On dissertations [Kleine Publicaties van de Universiteitsbibliotheek Leiden, nr. 71] is te koop voor EUR 10 bij de receptie van de Universiteitsbibliotheek, Witte Singel 27, 2311 BG Leiden, telefoon 071-5272800 of te bestellen via e-mail: library.leidenuniv.nl

                                    
 
   
vorige pagina top pagina