Universiteit Leiden
  home   contact      
 
 
 
Archief
   

Archief > Forum 6/05 > Reportages

Reportage

Wetenschapsdag: Open Huis bij de universiteit

Science Fair in de Oranjerie (Hortus Botanicus)Jaarlijks op de laatste zondag van de landelijke Weten Week organiseert de Universiteit Leiden haar Wetenschapsdag. Op verschillende locaties worden de deuren geopend voor bezoekers die normaal gesproken niet op de universiteit komen, maar wel geïnteresseerd zijn in wat zich daar afspeelt. Het publiek bestaat voor een groot deel uit ouders met kinderen en mensen die een dagje uit zijn. Naast het programma van onder meer de faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen, het LUMC, de Hortus Botanicus en een aantal musea, organiseert ook Letteren elk jaar een paar activiteiten. Dit jaar, op zondag 23 oktober, geheel aan de man gebracht door studenten van onze faculteit in de Oranjerie van de Hortus. Marleen en Fleur (geschiedenis) vertelden aan de hand van archiefmateriaal boeiende verhalen over misdaad in Leiden in de middeleeuwen.  De kinderen konden zich vervolgens ook even in de rol van misdadiger plaatsen en zich in een echt schandblok laten fotograferen. Froukje en Dominique (Engels) gebruikten een miniscène uit het toneelstuk Doctor Faustus om iets over Engelse literatuur te laten horen. Bezoekers konden ook zelf meespelen in het toneelstukje. Aan de hand van het boek Trouw nooit een vrouw met grote voeten van Prof. dr. Mineke Schipper lieten Thera en Wilbert (literatuurwetenschap) zien welke gezegdes er over vrouwen en het kwaad in de wereld gebezigd worden. Dat leverde soms geanimeerde discussies op.

Een kleine sfeerimpressie ziet u hier.

   
Engelse taal en cultuur
Duivels getover in 'Dokter Faustus' Iedereen kent de Engelse toneelschrijver William Shakespeare, maar minder mensen kennen zijn tijdgenoot Christopher Marlowe. Toch was Marlowe's toneelstuk "Dokter Faustus" in het Elizabethaanse Engeland minstens zo populair als de werken van Shakespeare. Wat wil je met een stuk over duivels, geesten en een mysterieuze magiër. Verken het kwaad op het Engelse toneel en tover mee in een scène uit dit duivelse toneelstuk!

 
   
Geschiedenis
Misdadige Leidenaren in het Schavot! Wist je dat Leidse misdadigers vroeger vlakbij de Hortus Botanicus in het Gravensteen werden opgesloten? Op het plein voor het Gravensteen werden regelmatig straffen uitgevoerd waarbij de Leidse bevolking kon komen kijken; van een paar uur ten schande worden gesteld in het schavot tot de doodstraf. De opleiding geschiedenis vertelt hoe dat in zijn werk ging. Luister naar de verhalen over Leidse misdaad en terechtstelling en ga zelf op de foto in een schavot!
 
 

 

   
Literatuurwetenschap
Is de heks verbrand, keert de rust weer in het land Een zwarte kip vliegt 's nachts; de liefde van een vrouw is het net van de Duivel; waar de Duivel niet slaagt, stuurt hij een oude vrouw. Spreekwoorden zeggen veel over een cultuur. Ze zijn zo diepgeworteld in de samenleving dat het clichés geworden zijn en zo geven ze ons een uniek kijkje in de denkbeelden van andere culturen. Mineke Schipper verzamelde jarenlang spreekwoorden over vrouwen vanuit de hele wereld en bracht ze samen in haar boek "Trouw nooit een vrouw met grote voeten". Kun jij raden waar het spreekwoord 'Dochters en land: wortel van alle kwaad' vandaan komt? Speel mee met het magische Spel der Heksen!

Foto's: Jesca Zweijtzer

                                    
 
   
vorige pagina top pagina