Universiteit Leiden
  home   contact      
 
 
 
Archief
   

Archief > Forum 3/05 > Agenda

430 jaar Universiteit Leiden: de Lustrumweken komen eraan

Een tijd leek het niet echt zichtbaar. Nu duiken rondom de aankondigen op: posters in de gebouwen, een nieuwsbrief in het postvak en thuis op de mat troffen velen een dikke envelop met een uitgebreid programma. De viering van het Lustrum komt eraan en dat verdient de aandacht. Maar deze auteur moet bekennen dat toen ik werd gevraagd om voor Forum 'iets over het Lustrum' te schrijven, ook ik me daar dan eerst eens in moest verdiepen. Snel werd duidelijk dat dit evenement inderdaad ieders volle aandacht verdient. Een overzicht geven van de activiteiten is nauwelijks haalbaar. Maar verschillende onderdelen verdienen juist binnen deze faculteit extra aanbeveling. Dit tipje van de sluier is bedoeld als uitnodiging om zelf nog eens uitgebreid op de website te gaan kijken.

door Gerdine de Rooij

Groots is het aanbod van de Lustrumweken zeker. Donderdag 2 juni start een overvol programma dat via uiteenlopende activiteiten en locaties pas op zondag 12 juni met het marathonkampioenschap afsluit. Er is voor ieder wat wils of men zich nu wil vermaken met muziek, feest, culturele evenementen of sport. Zo loopt als rode draad over de hele periode de Manifestatie Superville, een uniek project dankzij samenwerking tussen de Faculteit der Kunsten, de Lakenhal en de Veenfabriek. Aardig om te vermelden: inspiratie voor dit evenement is de figuur van Humbert de Superville, de eerste directeur van het Leidse Prentenkabinet en in de 18e eeuw lector Italiaans en Frans aan de Universiteit Leiden. De concerten onder leiding van Ton Koopman met een bijbehorende tentoonstelling zullen velen interesseren, maar ook tijdens het Lustrumfeest op 9 juni gonst Leiden van muziek in alle stijlen. In Letterenkringen verdient de finale van het theaterfestival nog een aparte vermelding. Uit de voorrondes zijn 3 finalisten gekomen, waaronder Kelder met veel (oud-)studenten van de opleiding engels en Brak Water met studenten van de opleiding nederlands (dankzij een 'wild card' van de jury). Op 8 juni strijden zij met de derde finalist Overhead (NSL) in het LAK-theater.

     
8 juni
Finale tehaterfestival

Natuurlijk is er tijdens het Lustrum ook volop aandacht voor wetenschap en academische plechtigheden. Naast een symposium op 8 juni in de Pieterskerk over de vraag 'Whose university is it?' met sprekers van diverse (buitenlandse) universiteiten, kunnen ouders met hun kinderen in de Hortus op 5 juni 'op jacht naar Einstein' (een speurtocht langs beroemde, Leidse wetenschappers). De afsluitingsbijeenkomst op 2 juni van het Pre-Universitycollege waaraan ook veel Letterendocenten meewerken, zal een extra feestelijk tintje krijgen. Tijdens de Academische zitting op 7 juni zal o.a. prof.dr. Sergei Starostin van de Russian State University for the Humanities in Moscow een eredoctoraat uitgereikt krijgen met prof.dr. A. Lubotsky als erepromotor. Tijdens deze plechtige middag wordt ook de winnaar van de LSR-Onderwijsprijs bekend gemaakt. Onder de 5 door de LSR-jury genomineerde kandidaten is drs. E. Odelli van de opleiding italiaanse taale en cultuur, voorgedragen door studievereniging Literis.

 
7 juni
Academische ztting
Uitreiking eredoctoraten

Naast de activiteiten worden als blijvend memorandum ondermeer een nieuw Professorenboek, het boekje Van Albinusdreef tot Zeemanlaan (een wetenschappelijk wandeling door Leiden) en het kennisspel Trivia Academia uitgegeven. Om af te sluiten wil ik nog één evenement noemen. In de middag van 4 juni zal ook de faculteit Letteren zich tijdens het Alumnifestival presenteren aan Leidse alumni van de hele universiteit. Naast voorlichting over onderwijs en onderzoek worden Leidse wetenschappers, waaronder Prof.dr. Willem Otterspeer en Dr. Cobi Bordewijk geïnterviewd door Kees Driehuis. Verder verzorgt Prof.dr. Reindert Falkenburg een lezing op één van de locaties buiten de kerk. In de kerk zijn speciale gastoptredens van Dr. Jaap de Jong, Dr. Frans Willem Korsten, Dr. Ingrid Tieken-Boon Van Ostade en Drs. Olga van Marion. Voor medewerkers is dit een leuk evenement om in ontspannen sfeer eens bij te praten met oud-studenten en collega's. Uiteraard wordt er in de kerk geborreld en start daarna een feest in het KOG. Voor veel medewerkers is dit tevens een evenement dat ook in hun hoedanigheid van alumnus van de universiteit een bezoek waard is. Vrijblijvende inschrijving op de website geeft een indruk van de bezoekerslijst.

4 juni
Alumnifestival

Tot zover een bescheiden greep uit het Lustrumprogramma. Voor iedereen is een bezoek aan de website www.lustrumleiden.nl dan ook een must. Hier staat actuele informatie over alle activiteiten en de overige feestelijkheden. Bovendien dient men zich voor sommige van de bovengenoemde evenementen vooraf in te schrijven, of kaarten te kopen. Kortom: www.lustrumleiden.nl !

                                    
 
   
vorige pagina top pagina