Universiteit Leiden
  home   contact      
 
 
 
Archief
   

Archief > Forum 6/05 > Discussie

Discussie

Discussie
Computerwerkplekken of laptopaansluitingen?
Reacties op discussie (3)

Computerwerkplekken of laptopaansluitingen voor studenten?

De afgelopen jaren heeft de Faculteit der Letteren flink geïnvesteerd in computerwerkplekken voor individuele studenten. Ook binnen de Universiteitsbibliotheek is een zaal met computerwerkplekken ingericht. Daarnaast beschikt het studentencentrum Plexus over diverse computerlokalen. Dit aanbod blijken de studenten te waarderen; zeker in de loop van de dag kan het behoorlijk druk zijn in deze ruimtes. Toch rijst de vraag of we er goed aan doen deze voorzieningen in stand te houden. Studenten geven namelijk in een recente enquête aan dat zij bijna allemaal nu over een computer thuis beschikken met internet-aansluiting. Daarnaast wordt steeds vaker de wens geuit om te kunnen beschikken over een internet-aansluiting en stopcontact voor het inpluggen van een (eigen) laptop. Het op peil houden van computerwerkplekken voor studenten (met daarbij behorende ARBO-goedgekeurde stoelen en tafels) is aardig begrotelijk. Zou dat niet beter besteed kunnen worden aan bijvoorbeeld een uitbreiding van de ICT-uitrusting voor lokalen?

De vraag is kortom: kunnen we er van uitgaan dat elke student zelf zorgt voor haar of zijn eigen computerfaciliteiten en de studentwerkplekken vervangen door laptopaansluitmogelijkheden?

Kunnen we er van uitgaan dat elke student zelf zorgt voor haar of zijn eigen computerfaciliteiten en de studentwerkplekken vervangen door laptopaansluitmogelijkheden?

Lezersreacties:

Naam: Maarten Mous
Reactie: We kunnen niet helemaal zonder computerfaciliteiten voor studenten maar laptopaansluitingen en toegang tot het net zijn in ieder geval nodig voor de studenten en docenten die kort hier zijn bijvoorbeeld in verband met Mastercursussen of conferenties. Ik dacht trouwens dat een draadloos netwerk al aangekondigd was.

----------------------------------

Naam: "een computerbezittende studente"
Reactie: Veel studenten beschikken wellicht inmiddels thuis over een computer, de computers op de universiteit zijn veel sneller en kunnen meer dan mijn eigen pc. Daarbij komt dat ik thuis geen printer heb en dus altijd op de universiteit mijn werkstukken e.d. print. Ik denk dat mijn situatie voor veel studenten representatief is, ze hebben vaak niet het nieuwste van het nieuwste (te duur) en ook niet iedereen heeft de benodigde kennis om zijn computer snel en up-to-date te houden. Waarom zou er anders nog steeds zoveel gebruik gemaakt worden van de beschikbare computerwerkplekken?

----------------------------------

Naam: M. Meindersma
Reactie:

  1. veel studenten hebben een goedkope pc op hun kamer en geen dure laptop.
  2. er zijn nog steeds studenten die thuis geen eigen computer hebben.
  3. de optie om te kunnen printen in UB/Plexus is echt noodzakelijk. Veel studenten hebben geen printer op hun kamer, of vergeten thuis iets uit te printen wat ze op de uni nodig hebben.
  4. studenten die ver van Leiden wonen maar wel in de UB/Plexus willen werken aan scriptie/essays/presentaties hebben de computer faciliteiten hard nodig. 
  5. studenten die misschien wel alle voorzieningen op hun kamer hebben kunnen zich beter concentreren als ze in de UB/Plexus/Lipsius zitten.
  6. sommige programma's die je nodig hebt zijn alleen toegankelijk via de universiteitscomputers.
    Alle reden dus om de computer faciliteiten toch te behouden!
                                    
 
   
vorige pagina top pagina