Leiden University
  home   contact      
 
 
 
Home About APL New Titles Catalogue Ezelsoor
   

D.F. McKenzie

Bibliografie en de sociologie van teksten

D.F. McKenzies Bibliografie en de sociologie van teksten is een klassieker in de boekwetenschap, waarmee McKenzie de discipline in één klap een nieuwe impuls gaf. Het boek veroorzaakte een omslag in het denken over wat teksten doen met de lezer en omgekeerd. McKenzies unieke combinatie van verschillende disciplines zoals sociologie, antropologie en literatuurwetenschap heeft een revolutie in de boekwetenschap teweeggebracht.

Bibliografie en de sociologie van teksten bevat drie Panizzi lezingen die de Nieuw-Zeelandse boekwetenschapper McKenzie gaf voor de British Library, gewijd aan de geschiedenis en de wetenschap van het boek. Daarnaast bevat Bibliografie en de sociologie van teksten McKenzies beroemde lezing ' De sociologie van een tekst: orale cultuur, alfabetisme en druk in het vroege Nieuw-Zeeland', die de miscommunicatie beschrijft tussen de Britse kolonisator en de gekoloniseerde Maori's.

In de eerste lezing' Het boek als een expressieve vorm' neemt McKenzie traditionele ideeën over bibliografie als uitgangspunt om de discipline een moderne, eigentijdse inhoud te geven. Vervolgens  legt McKenzie uit aan de hand van verschillende versies van de proloog van William Congreve's The Way of the World dat de vorm van een tekst bepalend is voor de betekenis.

McKenzies tweede lezing ' The broken phiall:teksten die geen boeken zijn' behandelt de instabiliteit van teksten. McKenzie breidt de bibliografische principes uit tot tekstvormen die geen boeken zijn, zoals landschappen, kaarten en plattegronden, film en fotografie en computerbestanden.

De derde lezing ' De dialectica van de hedendaagse bibliografie' gaat door op  verschillende verschijningsvormen van tekst. Volgens McKenzie is bibliografie de enige discipline die dit scala aan tekstuele verschijnselen bestrijkt. Hij licht dit onder andere toe aan de hand van de film Citizen Kane van Orson Welles.

De vierde lezing ' De sociologie van een tekst: orale cultuur, alfabetisme en druk in het vroege Nieuw-Zeeland' behandelt de totstandkoming van de alfabetisering van de Maori's, een bevolkingsgroep met een geheel orale cultuur, en de problemen die dit met zich meebracht. De Britse kolonisator verkreeg de soevereiniteit over Maori gebied door  op slinkse wijze de analfabetische Maori's Het Verdrag van Waitangi te laten ondertekenen. Dit betekende dat de Maori's onbewust hun land hadden weggegeven aan de Britten.

 
   
previous page top of page