Terug naar de homepage van Universiteit Leiden Studieondersteuning

Studentenpsychologen

Acceptatie van onaangename gevoelens

Afname van spanning door maar wat te kiezen

Als de druk van de keuzesituatie erg groot is dan komt het nogal eens voor dat mensen in de eerste plaats proberen deze druk te verminderen. Het onder ogen zien van de feiten en het zakelijk plossen van het probleem komt dan op de tweede plaats. Door maar wat te kiezen neemt de spanning af
Het zal nodig zijn om enige acceptatie op te brengen voor de onaangename gevoelens van het keuzeproces.

Vermijding van onaangename gevoelens

Met slechte studieresultaten geconfronteerd worden, is uiterst vervelend. Het roept onrustbarende vragen op over geschiktheid voor de studie, wellicht wrange spijt over een niet zo'n handige aanpak van de studie, vrees voor de reacties van anderen, onrustige vragen over de toekomst, enz.
Dat iemand wil ontsnappen aan onaangename emoties is zeer begrijpelijk, maar het leidt vaak tot ondoordachte beslissingen. Twee uitersten hiervan zijn
  • Zonder al te veel nadenken over een betere studieaanpak en vol onrealistisch optimisme 'gewoon maar doorgaan'. Met dit besluit zal de onmiddellijke spanning afnemen, maar de kans is groot dat op lange termijn de resultaten slecht blijven.
  • Vanuit een somber en teleurgesteld gevoel de studie opgeven, want 'het lukt toch niet'. De onmiddellijke spanning van de vraag 'Wat moet ik gaan doen' zal weliswaar afnemen, want je hebt een besluit genomen. Maar of stoppen nu echt nodig is, heb je niet serieus onderzocht.
Nadenken over een keuze is een confrontatie met jouw mogelijkheden.
Informatie keuzeproces Overzicht kiezen bij studieproblemen
Studentenpsychologen - Universiteit Leiden