Terug naar de homepage van Universiteit Leiden Studieondersteuning

Digitale coaching

Keuze ondersteuning
nieuwe studie kiezen in 6 stappen
Deze pagina helpt de vraag te beantwoorden: 'Ik weet niet wat ik moet gaan doen?' Het is een stappenplan om tot een zo goed mogelijke keuze (dat wil zeggen de beste en niet de perfecte keuze) te komen. Uitgangspunt is een beslissingsmodel, waarin het oplossen van een keuzeprobleem verloopt in zes fasen. Het keuzeproces loopt van ruim en breed tot een specifieke keuze.

Het kost enige tijd en moeite om deze fasen te doorlopen, maar de opbrengst, namelijk de beste keuze, kan groot zijn.

1. Oriëntatie fase: wat komt er in je op?
Wat komt er in je op als je aan studeren denkt? Wees in deze fase niet al te kritisch of probeer niet nu al een beslissing te nemen, want dat zal het gehele proces zeer remmen. De beslissing komt pas in de vijfde fase. Aandachtspunten zijn
  • Op ideeën komen
    Benader het probleem 'breed' door 'brainstorming'en 'wilde ideeën' toe te laten. Verzamel informatie, denk (nog) niet kritisch na, praat met anderen, enz. Wat lijkt je interessant en wat lijkt absoluut oninteressant?
  • Verheldering ervaringen met studeren tot nu toe
    Waarom had je deze studie gekozen. Als je ondertussen meer weet van deze studie zou je dan dezelfde keuze doen? Hoe heb jij studeren aangepakt? Waar ben je goed in en wat zijn zwakke punten van jou?
  • Omgaan met onzekerheid
    Kiezen is spannend en onzekerheid voelen in een keuzeproces in ondermijdelijk. Dit wordt sterker als je de keuzetaak overschat (bijvoorbeeld ' mijn hele toekomst hangt er van af') en jouw capaciteiten onderschat (bijvoorbeeld 'ik kan nooit kiezen').
De gedachtenexperimenten in kiezen als een expert kunnen hierbij helpen.
Meer informatie over deze fase
Advies bij stap 1: maak lijstje van mogelijkheden, overwegingen, voor- en nadelen en alles wat er zo bij jou opkomt in verband met studiekeuze (voorbeelden).

Klik OK als je alles hebt genoteerd    

2. Concretisering van het keuzeprobleem: wat zijn jouw wensen en problemen?
De bedoeling van de tweede fase is dat je het keuzeprobleem zo concreet mogelijk gaat formuleren. Duidelijk moet worden of je bepaalde wensen hebt en of je tegen bepaalde problemen bent aangelopen. Die wensen geven richting en die problemen moeten opgelost worden. Wat daarbij helpt is:

Meer informatie over deze fase

Advies bij stap 2: je bent bezig een nieuwe studie te kiezen, omdat de vorige niet zo goed ging. Wat was het probleem? Wat moet er worden opgelost? Wat ontbrak er en wat wens je? Probeer het probleem zo concreet mogelijk te formuleren en doe dat in steekwoorden. (voorbeelden).
informatie fase 1 kern van het probleem

Klik OK als je alles hebt genoteerd    

3. Alternatieven: wat zijn mogelijke oplossingen?
Problemen zijn vaak op verschillende manieren op te lossen. Al die oplossingen hebben verschillende consequenties met voor- en nadelen. Maar in deze stap gaat het er alleen maar om oplossingen te bedenken die in principe mogelijk zijn. 'Vertaal' jouw wensen en door jou gesignaleerde problemen in mogelijke oplossingen.

Meer informatie over deze fase

Advies bij stap 3: maak een lijstje met mogelijke oplossingen.
informatie fase 2 oplossingen

Klik OK als je alles hebt genoteerd    

4. Verduidelijken en afwegen: wat zijn de consequenties van oplossingen en wat zijn de voor- en nadelen?
Over het algemeen zijn voor problemen verschillende oplossingen mogelijk. Al deze oplossingen hebben verschillende consequenties met voor- en nadelen. Het gaat bij een keuzeproces om de beste oplossing, waarbij de voordelen groter zijn dan de nadelen.
Probeer de consequenties met hun voor- en nadelen te verduidelijken en hier commentaar op te geven. Zo kan je afwegen en de beste beslissing nemen.
Meer informatie over deze fase
Advies bij stap 4: maak een lijstje met consequenties, voor- en nadelen van mogelijke oplossingen en jouw commentaar hierop.
informatie fase 3 commentaar

Klik OK als je alles hebt genoteerd    

5. Beslissen: wat beslis jij?
Pas in deze vijfde fase van een besluitvormingproces wordt een beslissing genomen op grond van werk dat daarvoor is gedaan.

Meer informatie over deze fase

Advies bij stap 5: noteer wat jij beslist en welke consequenties die beslissing heeft
beslissingconsequenties

Klik OK als je alles hebt genoteerd    

6. Samenvatting en evaluatie: tevreden met het besluit?
Sluit het keuzeproces af met nog even stil te staan bij het probleem en de gekozen oplossing. Kijk nog eens naar je aantekingen over de eerste vijf fasen.

Advies bij stap 6: klik aan of je wel of niet tevreden bent met deze keuze
Tevreden?
Is het probleem 'goed genoeg' opgelost en is de oplossing de beste (niet de perfecte) oplossing?

Niet tevreden?
Blijf je toch het gevoel houden dat dit niet de goede keuze is?


Informatie keuzeproces
Overzicht kiezen bij studieproblemen
Studentenpsychologen - Universiteit Leiden