Terug naar de homepage van Universiteit Leiden Studieondersteuning

Studentenpsychologen

Eindexamen tips
Eindexamen afleggen ... hoe gaat dat?

Relaxthee, peptalk, klavertjes vier en zogenaamde ludieke tips als blowen en bier...tja. Laat je niets wijs maken en zie de feiten onder ogen. Examen doen is spannend, al hoeft spanning een goede prestatie niet in de weg te staan. Twijfel aan jezelf of het zal lukken? Daar zal iedereen wel eens last van hebben, maar twijfel dan op een geschikt moment en niet op het examen zelf. Het examen halen op grond van geluk? Laat je niets wijs maken. Slagen doe je op grond van een goede voorbereiding en een goede examentechniek.

Spanning heb je nodig, maar piekeren kan hinderen
Uit onderzoek op de gehele wereld blijkt dat lichamelijke spanning (zenuwachtigheid, droge keel, misselijk, enz.) nauwelijks invloed heeft op presteren, maar dat gepieker wel een slechte invloed kan hebben. Eenvoudig gezegd: piekeren hindert bij het nadenken en hier zal je een beetje handig mee om moeten gaan.
  • Soms zit er niets anders op dan maar te accepteren dat je twijfelt aan je kansen, maar twijfel zo weinig mogelijk tijdens het examen zelf. Probeer het gepieker niet krampachtig weg te drukken, maar verschuif deze gedachten naar later. Slogan: Niet nu, maar straks.
  • Als noodmaatregel tijdens het examen kan je de gedachten opschrijven, streep eronder en het papier omkeren. Slogan: Even opschrijven en weg ermee.
  • Neem eventueel een kaartje mee naar het examen waarop je zo'n slogan noteert of teken een (pieker)stopbord op het kaartje.
  • Doe zonodig voor of na een examen op een geschikt moment een korte oefening. Schrijf het gepieker eens op en zet er een aantal realistische gedachten naast over de jarenlang voorbereiding en de gehaalde toetsen en weeg dat af. Doe dat zelf, want dat overtuigt. Als anderen zeggen 'Je kunt het best', dan kan dat juist een reactie uitlokken in de trant van 'Maar ik kan het niet, want ...'.
Meer informatie over
Een goede voorbereiding is de basis voor succes en vertrouwen
Geen betere garantie op succes dan een goede voorbereiding. Sommigen zeggen wel eens 'Maar het komt op het examen aan, want daar blijkt pas of je het kent'. Wie daar in gelooft maakt zichzelf nodeloos zorgen. Al veel eerder is in vele toetsen gebleken hoe je er voor staat. Die kennis kan niet zomaar verdwijnen. Al eens meegemaakt dat je s'morgens wakker werd en al je wiskundekennis uit je hoofd was weggesijpeld en op je kussen lag? Het examen zelf is onderdeel van een lang proces van voorbereiden en toetsing of je de stof goed genoeg kent. Je moet na veel oefenen gewoon een lastig kunstje vertonen en laten zien dat je minstens de helft en 10% erbij kent. Niet meer en niet minder.
Het kan in een black-out wel voorkomen dat deze kennis tijdelijk niet toegankelijk is. Daar is het volgende aan te doen. Blijf nooit krampachtig doorzoeken, want dat versterkt de blokkering. Ga naar de volgende opgave, pauzeer even, ga naar de WC, eet en drink wat. Als je goed bent voorbereid, dan komt het vanzelf wel terug. Je hoeft trouwens niet alles te weten, als het maar genoeg is.
Meer informatie over
Examentechniek helpt om het beste er van te maken
Pak multiple choice-examens met veel vragen in drie rondes aan.
  1. Vul eerst de gemakkelijke vragen in en sla de moeilijke vragen over.
  2. In de tweede ronde komen de moeilijke vragen aan de beurt
  3. Daarna pas de zeer moeilijke vragen. Vul altijd alles in.
Het gaat er om het beste antwoord (ook al is dat niet 100% goed) te vinden. Lees eerst de vraag en de antwoorden zorgvuldig en dan zie je dat er vrij snel één antwoord afvalt. Ook het volgende antwoord valt met enig nadenken af. Bekijk dan nogmaals de vraag en de twee laatste antwoorden en bepaal welk antwoord het beste past bij de vraag.
Verbeter aan het einde van het examen alleen maar als je echt iets nieuws weet. Pas op voor het zenuwachtig gevoel iets te moeten veranderen, want dan wordt verbeteren vaak verslechteren. Noteer eventueel op je kaartje
  • 'Weg wezen! Het examen niet verpesten'
  • teken dit stop(verslechter)bord

    Meer informatie over multiple choice-examens


    Voor de verschillende soorten opgaven is het moeilijk een precies recept te geven. Maar hoe dan ook: neem even de tijd om na te denken en jaag je zelf niet op. Lees zorgvuldig de vraag, maak wat aantekeningen voor het antwoord en ga dan aan de slag. Als je iets niet meteen weet, dan betekent dat hooguit dat je moet nadenken. Ook hier geldt: blijft niet kleven aan een opgave die niet meteen lukt. Neem de volgende opgave.
    Meer informatie over
Wat niet en wat wel
Niet Wel
Tot het laatste moment doorleren Besef dat het examen onderdeel is van een groter geheel en het resultaat niet afhangt van laatste uren
Opgejaagd de examenopgaven maken. Verdeel de tijd, pauzeer tussendoor, neem wat te eten, drinken, snoepen mee
Laten opjutten door anderen: 'Ben je al zenuwachtig', 'Vorige keer is meer dan de helft gezakt', enz.Negeren of krachtig verzoeken met deze negatieve praatjes op te houden
Alleen maar door anderen laten geruststellen:'Je kunt het best' Zelf vertrouwen opbouwen; denk aan alle voorbereiding, toetsen, enz.
In paniek raken als je iets niet meteen weet Om opgaven op te lossen heb je tijd nodig om na te denken
Blijven hangen aan een vraag / opgave die je niet weet Ga door naar de volgende vraag en los later deze vraag op
Succes! Neem eventueel een kaartje mee met persoonlijke aanwijzingen en laat dat van te voren zien aan de surveillant