Kees' Kruidkoek

Ingredienten

  • 500 gram cakemeel
  • 400 gram donkerbruine basterdsuiker
  • 4 dl karnemelk
  • 200 gram (gewelde) rozijnen
  • 4 theelepels speculaas/koekkruiden

Bereiding

Maak de koek een dag van te voren om goed op smaak te laten komen
  1. Verwarm de oven voor stand 4-5 (normale cake temperatuur)
  2. Vet de binnenkant van de cakevorm in en daaroverheen een filmpje meel, dat via schudden wordt verdeeld en daarna het resterende meel uit de vorm verwijderen.
  3. Zeef het cakemeel en ontklont zonodig de basterdsuiker.
  4. Mix meel, suiker en koekkruiden met een houten lepel tot een egaal, grauw geheel.
  5. Voeg de karnemelk toe en homogeniseer het geheel met dezelfde houten lepel. Dit is een beetje spierballenwerk.
  6. Lik de lepel niet af.
  7. Voeg de (niet te lang, ander zijn ze te vochtig) gewelde rozijnen toe en mix tot het beslag gaat 'zuchten'. Ook dit is geen licht werk maar gaat weer iets makkelijker.
  8. Lik de lepel nog steeds niet af
  9. Stort het beslag in de cakevorm (een beetje schrapen) en schud de vorm om het beslag gelijkmatig te verdelen.
  10. Lik de lepel nu af.
  11. Bak de koek 90 minuten, test met een breinaald of cocktailprikker of de koek gaar is.
  12. Haal de koek uit de vorm en snijd hem doormidden, is er nog sprake van een van een ongaar stuk(je) bovenin de koek, dan terug in de vorm en nog een kwartier bijgaren.

Nazorg

De koek voelt zich het beste in een plastic zak/doos anders droogt ie uit. Toch een beetje droog dan alsnog in het plastic en hij is weer goed.
eet smakelijk.