SOLO Nieuwsbrief
Mei 2015
 
Deel uw lesplan met collega's
Vindt u het leuk om uw collega's te inspireren en kennis te laten maken met uw favoriete  werkvorm? Deze zomer stelt ICT&O een gids samen om collega's bekend te maken met effectieve, nieuwe en leuke manieren van lesgeven. Voor de invulling van deze gids zijn wij op zoek naar docenten die hun inspirerende werkvorm(en) willen delen. Bent u zo'n docent wiens lesplan goed wordt ontvangen? Stuur dan een e-mail naar icto@fsw.leidenuniv.nl voor een kort interview van maximaal 20 minuten.


Uw eigen publicaties controleren op plagiaat?
…dat kan met iThenticate! Sinds kort beschikt de FSW over een licentie voor dit programma, dat zich specifiek richt op wetenschappers die hun eigen artikelen of manuscripten willen controleren op tekstovereenkomsten alvorens deze te publiceren. iThenticate is van dezelfde leverancier als Turnitin en wordt in toenemende mate gebruikt door uitgevers als Elsevier. Indien u ook gebruik wil maken van iThenticate, kunt u hiervoor een account aanvragen via icto@fsw.leidenuniv.nl.


Dweeb Uitdiep houdt van overzicht op Blackboard
'Door de grote hoeveelheid cursussen waar ik bij ingeschreven sta, duurde het soms wel een minuut voordat ik eindelijk de juiste cursus in mijn overzicht had gevonden. Dat moest overzichtelijker kunnen.'

Benieuwd naar hoe Dweeb zijn cursusoverzicht overzichtelijk houdt?

 Lees meer


Een goede klassenopstelling is het halve werk
De FSW heeft een 'Active Learning Classroom' (ofwel ALC) in SA37. Een nog verborgen schat, blijkt uit het beperkt aantal specifieke aanvragen dat bij de Servicedesk FSW wordt gedaan. Maar wat houdt een ALC eigenlijk in en hoe werkt het? Volgens Park en Choi (2014) resulteert het gebruik van Active Learning Classrooms namelijk op verschillende manieren in hogere cijfers.

 Lees meer


Best practice: promotievideo
Marcia Brandenburg is promovendus bij de afdeling orthopedagogiek en doet op dit moment onderzoek naar autisme. De uitdaging in drie minuten een breed publiek weten te interesseren voor haar onderzoek ging ze maar al te graag aan door mee te doen aan FameLab. Om behalve de vakjury, ook het publiek te overtuigen maakte zij succesvol gebruik van de expertise binnen de Audiovisuele (AV) Dienst.

 Lees meer


What's up?
  • Informatiebijeenkomst Turnitin
    Op 4 juni vindt in het Academiegebouw een E-Merge bijeenkomst plaats over Turnitin, die zich onder andere richt op docenten. Aanmelden kan via http://e-merge.nu/events/event/informatiebijeenkomst-turnitin/ en is kostenloos.
  • Pim Bakker neemt afscheid van de FSW
    AV-man Pim Bakker heeft na bijna zes jaar op de FSW afscheid genomen en werkt nu fulltime als psycholoog bij PsyQ. Voor AV-gerelateerde vragen kunt u mailen naar avdienst@fsw.leidenuniv.nl.
  • Aanvraagformulier Weblectures FSW 
    Het is mogelijk weblectures aan te vragen via een online formulier. Voor meer informatie over weblectures, zie onze webpagina.
Bij ons leer je de wereld kennen