Nieuwsbrief
Diversiteit & Inclusiviteit

Nummer 9, december 2018

     
Magazine Why Community is Key
Ter gelegenheid van het diversiteitsymposium Why Community is Key op 13 november heeft het Diversity Office een gelijknamig magazine gemaakt, met onder meer portretten van sprekers, een overzicht van netwerken en een terugblik op vijf jaar diversiteits- en inclusiviteitsbeleid.

Lees het magazine
 
 
Deze nieuwsbrief houdt u op de hoogte van ontwikkelingen, activiteiten en initiatieven die binnen onze universiteit plaatsvinden op het gebied van diversiteit en inclusiviteit.

Heeft u ook nieuws? Laat het ons weten via diversiteit@leidenuniv.nl
 
 
 
It was a hell of a ride!

Heel erg bedankt!

Vijf jaar geleden is het diversiteitsbeleid van start gegaan. Is het niet onvoorstelbaar? Ik was destijds de eerste en enige diversity officer in het Nederlandse academische landschap. Je wilt niet weten hoeveel grappen er werden gemaakt over die onwennige, militaristische benaming: diversity officer!

Lees meer
 
Diversiteitsbeleid gaat nieuwe fase in  

Het College van Bestuur heeft naar aanleiding van het adviesrapport van de commissie die het beleid evalueerde besloten het diversiteitsbeleid voort te zetten voor een periode van 3 jaar. Er komt een nieuw werkplan en het  huidige Diversity Office wordt omgevormd tot een expertisebureau dat meer vraaggericht gaat werken. Onder leiding van een nieuwe Diversity Officer bouwen we verder op het fundament dat Isabel Hoving sinds 2014 met haar team heeft gelegd. Een mogelijkheid om afscheid te nemen volgt nog. U leest er te zijner tijd meer over op de website en in de nieuwsbrief. 

 
Percentage vrouwelijke hoogleraren: Leiden staat derde

De Universiteit Leiden staat in Nederland op de derde plaats wat betreft het percentage vrouwelijke hoogleraren, achter de Open Universiteit en de Radboud Universiteit in Nijmegen. Dat staat in de Monitor Vrouwelijke Hoogleraren 2018 die door het LNVH op 12 december is gepresenteerd.

Lees meer
 
 
 
Studievereniging Terra schiet raak en wint Van Bergenprijs

Nederlandse en internationale studenten bijeenbrengen. Dat kan door samen het boogschietspel Archery Attack te spelen, bedacht archeologiestudent Timothy Stikkelorum. Hij en zijn team, een commissie van studievereniging Terra, wonnen er op 13 november de Van Bergenprijs mee.

Lees meer
 
 
 
Workshop Active Bystander een succes!

Ruim 85 collega's leerden in de workshop The Active Bystander hoe zij ongewenst gedrag kunnen aankaarten of onderbreken. De concrete handreikingen die aangereikt worden zijn zeer verhelderend en dragen bij aan het creeren van een inclusieve organisatiecultuur. De workshop wordt in februari opnieuw aangeboden. Nadere informatie volgt binnenkort via de website.  

 
 
 
Leiden United opent tweede semester

Leiden United zet zich in om de kloof tussen Nederlandse en internationale (uitwisselings) studenten in Leiden en Den Haag te overbruggen. Er worden verschillende activiteiten georganiseerd: dineren bij de grootste studentenverenigingen van Leiden, excursies naar iconische plaatsen in Nederland en andere leuke activiteiten. In januari opent de inschrijving voor het tweede semester. Belangstelling?  Meld je aan!

 
 
 
Jojanneke van der Toorn in de Volkskrant over het roze plafond

Jojanneke van der Toorn over diversiteit en inclusie op het werk: 'Homo- en met name biseksuele werknemers hebben minder vaak een vast contract dan hetero’s, ze hebben vaker last van burn-outklachten en worden vaker gepest of geďntimideerd op het werk. Bij transgenders liggen de percentages nog hoger.'

Lees meer
 
 
 
FEL in Leidsch Dagblad

FEL organiseerde de kunsttentoonstelling RIOT en in het Leidsch Dagblad verscheen een interview met voorzitter Rosanne Schot. Het aankomende jaar presenteert FEL zich in samenwerking met de Bovengrondse hun plannen tijdens de Nieuwjaarsborrel op 15 januari. En ze zijn nu ook ook te vinden op Instagram.

 
International Day of Women and Girls in Science 2019 in Leiden!

Op deze door de Verenigde Naties ingestelde jaarlijkse dag organiseert de Universiteit Leiden samen met VHTO, het landelijk expertisebureau meisjes/vrouwen en bčta/techniek  en de Nederlandse Onderzoekschool Voor Astronomie   NOVA een feestelijke dag voor (vrouwelijke) wetenschappers, promovendi, studenten en scholieren. Ook alumnae (met dochters en kleindochters) zijn van harte uitgenodigd.

Een dag vol prominente sprekers, workshops, experimenten en vrolijke zij-activiteiten. Aanmelden kan via de website van VHTO.

 
Lees ook
 
Leidinggevenden spelen belangrijke rol in inclusiviteit organisatie
 
Félienne Hermans in De Ingenieur over selectie en inclusiviteit
 
Judi Mesman over het gevaar van man-vrouwstereotypen in kinderboeken op Radio 1
 
Jan Terlouw: overtuigend spreker op diversiteitssymposium
 
Agenda
 
15 januari - FEL Nieuwjaarsreceptie
29 januari - Interculturele communicatie voor promovendi
9 februari - International Day of Women and Girls in Science
11 en 12 februari - Workshop Active Bystander (info volgt via website)
13 februari - Inclusiviteit, bereik al uw studenten (BKO-module)
20 maart en 20 september - Interculturele communicatie 
10 april - Inclusive Education - reaching all your students (verdiepende module)
 
Universiteit Leiden. Bij ons leer je de wereld kennen