Nieuwsbrief  
Jaargang 7, 15 maart 2011  
 
 
 
 
  Studenten in Japan maken het goed
Advies aan 7 masterstudenten: vertrek uit Tokio. Van haar 31 studenten in Japan heeft de Universiteit Leiden zeven studenten uit Tokio dringend verzocht het getroffen gebied te verlaten.
 Lees verder
 

 
  Het vuur kwam later naar Europa dan gedacht
Vroege mensachtigen woonden waarschijnlijk al honderdduizenden jaren in Europa voordat ze gebruik gingen maken van vuur om de winterkou te verdrijven, te koken of om werktuigen te maken. Pas uit de periode tussen 300.000 en 400.000 jaar geleden dateren de eerste vondsten die wijzen op het vakkundig beheersen van vuur.
 Lees verder
 

 
  David Van Reybrouck Cleveringahoogleraar
De Vlaamse auteur David Van Reybrouck bezet in het academisch jaar 2011/2012 de Cleveringaleerstoel. Van Reybrouck verwisselde een loopbaan in de archeologie en de cultuurgeschiedenis voor het schrijversbestaan. Dat leverde hem diverse literaire onderscheidingen op, voor Congo. Een geschiedenis uit 2010 maar liefst drie, waaronder de AKO Literatuurprijs.
 Lees verder
 

 
  ‘Lucas van Leyden opende Nederland voor de Renaissance’
De als wonderkind bestempelde schilder Lucas van Leyden was de eerste echt grote schilder die Nederland gekend heeft. Koningin Beatrix opent 19 maart een tentoonstelling over deze Leidse kunstenaar in museum De Lakenhal. Christiaan Vogelaar, alumnus van de Universiteit Leiden en conservator van het museum, stelde de tentoonstelling samen.
 Lees verder
 

 
  Het brein bruist 24/7 van spontane, fluctuerende activiteit
‘Resting state fMRI opent fantastische mogelijkheden bij patiënten die niet of nauwelijks taken kunnen uitvoeren, zoals bij dementie- en comapatiënten, of voor onderzoek naar effecten van medicijnen en drugs’. Aldus neurowetenschapper Serge Rombouts, die vrijdag 1 april zijn oratie houdt.
 Lees verder
 

 
  Bizar dubbelleven in de kwantummechanica
Volgens de kwantummechanica kunnen deeltjes op twee plaatsen tegelijk zijn. Dirk Bouwmeester onderzoekt dit verschijnsel. Hij hoopt zelfs nog meer aan te tonen, namelijk dat het dubbelleven ook spontaan weer verdwijnt. Dat is in strijd met de kwantumtheorie en zou dus pas echt 'nieuwe fysica' zijn.
 Lees verder
 

Meer nieuws
Realistische scenario’s voor een duurzame samenleving
38 miljoen euro voor onderzoek naar reuma
Noam Chomsky in Leiden
Leidse Jonge Akademie-wetenschappers in beeld
Oproep: aanmelding voor jubileumprijzen Landelijk Netwerk Vrouwelijke Hoogleraren

 
 
Agenda
 

  Benoeming
Kees Waaldijk benoemd tot hoogleraar Comparative Sexual Orientation Law
 

  Laureaat
Marie Curie Fellowship voor Welmoed Out