Jaargang 6, 19 januari 2010
 

Migraine en depressie: gedeelde genetische factoren

 
afbeelding

Dat migrainepatiënten somber worden door hun ziekte ligt voor de hand. Toch komt hun depressie niet voort uit de hoofdpijn maar uit een genetisch aanleg. Een team van Leidse en Rotterdamse onderzoekers publiceren daarover in het tijdschrift ‘Neurology’.

 
     

‘Migraine verhoogt risico op hersenletsel’

 
afbeelding

Migrainepatiënten hebben een verhoogd risico op hersenschade. Tot die conclusie kwam neuroradioloog Mark Kruit toen hij honderden Nederlanders in de MRI-scanner legde. Vooralsnog geen reden tot paniek, want we weten nog niet wat de gevolgen zijn. Woensdag 20 januari promoveert hij.

 
     

Expat Centre Leiden gaat open

 
afbeelding

Buitenlandse kenniswerkers uit Leiden en de regio kunnen met ingang van vrijdag terecht in het Expat Centre Leiden. Vice voorzitter van het College van Bestuur Willem te Beest en de Leidse wethouder van Economische zaken Marc Witteman openen het op donderdag 21 januari.

 
     

Leidse vinding haalt CO2 uit de lucht

 
afbeelding

CO2-reductie door de CO2 eenvoudig met een soort oplaadbare batterij uit de lucht te halen, lijkt pure science fiction. Toch hebben Leidse scheikundigen zo’n ‘batterij’ – een gele koperoplossing die in contact met lucht groenblauw wordt – ontdekt. Hierover publiceren ze in Science van vrijdag 15 januari.

 
     

Hoezo grammatica saai?

 
afbeelding

In de middeleeuwen vormde het onderwijs in de Latijnse grammatica en retorica de basis voor een goede opleiding. Generaties jongens werden onderwezen volgens een uit de oudheid stammende, maar steeds veranderende traditie. Ineke Sluiter bracht het corpus van hun leerteksten samen in een lijvig boekwerk.

 
     

In de puberhersenen wint emotie het van zelfcontrole

 
afbeelding

Jongeren nemen vaker risicovolle beslissingen dan volwassenen. Promovenda Linda van Leijenhorst ontdekte waarom: de hersenen van jongeren zijn extra gevoelig voor beloningen, terwijl de hersengebieden die het gedrag in toom moeten houden nog niet volledig zijn gerijpt.

 
     

‘Presenteer je onderzoek aan een breed publiek!’

 
afbeelding

In het ‘Concours Wetenschap & Wereld’ presenteren tijdens de Lustrumweek zes groepen hun onderzoek aan een breed publiek; ze krijgen elk € 10.000 om hun ideeën vorm te geven. Prof.dr. Ton van Haaften, doet een oproep: meedingen kan nog!

 
     

Selectie architect eerste stap nieuwe bèta-campus

 
afbeelding

De Universiteit Leiden heeft voor de realisatie van haar nieuwe bèta-campus een architect geselecteerd. Ontwerpbureau Inbo in Rotterdam en JHK Architecten hebben als team de Europese aanbesteding voor fase 1 van de nieuwbouw voor de Faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen gewonnen.

 
     

Warm wollen winterjurkje voor Siebold-notenboom

 
afbeelding

Christo maar dan anders. De Hortus botanicus laat de de Siebold-notenboom voorzien van een kleurig gebreid winterjurkje. Wie wil (v/m) kan meebreien aan de benodigde lapjes.