Jaargang 4, 30 september 2008
 

Codes kraken tijdens Wetenschapsdag

 
afbeelding

Leuk voor kinderen, interessant voor volwassenen. Op zondag 19 oktober vindt in Leiden de jaarlijkse Wetenschapsdag plaats: op acht locaties is er van alles te doen. Volwassenen kunnen ook een van de lezingen bezoeken. Op zaterdag de 18e vindt in Naturalis het DNA-festival plaats.

 Lees verder

 
     

Parkinson op de kubieke nanometer

 
afbeelding

Bij de ziekte van Parkinson speelt het eiwit alpha-Synucleine een belangrijke rol. Maar hoe het werkt, en wat het doet met de zenuwcellen is nog grotendeels een raadsel. Biofysicus Martina Huber verschaft met behulp van elektronspinresonantie nieuwe informatie over de binding van het eiwit met het zenuwmembraan.

 Lees verder

 
     

Opnieuw stoere studente op winnende foto

 
afbeelding

De foto van psychologiestudent Suzanne Frankenmolen met een leeuw heeft dit jaar de Studentenfotowedstrijd van Studenten-
werving gewonnen. Vorig jaar zwichtte de jury voor een studente met een enorme kettingzaag. Stoere vrouwen doen het kennelijk goed.

 Lees verder

 
     

Eer en boete in middeleeuws Friesland

 
afbeelding

Aangebrachte verwondingen tastten in middeleeuws Friesland de eer aan en moesten dan ook gecompenseerd worden. Er bestonden hele lijsten van boetes voor elke soort verwonding, maar de betaling liet vaak lang op zich wachten. Han Nijdam promoveert 2 oktober op de Oudfriese boeteregisters.

 Lees verder

 
     

Wie geeft internationaal recht vorm?

 
afbeelding

Internationaal recht wordt allang niet meer alleen door naties gemaakt, ook niet-statelijke actoren spelen een belangrijke rol. Met een Veni-subsidie gaat Jean d'Aspremont de herverdeling onderzoeken. ‘Het is trendy om de impact van niet-statelijke actoren te overdrijven, maar of dat terecht is, valt nog te bezien.’

 Lees verder