Jaargang 3, 5 juni 2007
 

Wil Roebroeks wint Spinozapremie

Voor zijn originele observaties over vroege mensachtigen en de ontwikkeling van de menselijke samenleving krijgt de Leidse archeoloog Wil Roebroeks een van vier Spinozapremies 2007. Sinds 1995 is hij de elfde Leidse hoogleraar die deze eer te beurt valt.

 Lees verder

 
     

De paradox van de Neanderthalers

Honderdduizenden jaren gebruikten de Neanderthalers dezelfde werktuigen. Toch waren het bedreven jagers met een grote kennis. Wil Roebroeks, hoogleraar archeologie van de oude steentijd, wil zijn Spinozapremie inzetten om hun verdwijnen te onderzoeken.

 Interview

 
     

Te weinig tijd, te veel stress

Verpleegkundigen komen onvoldoende toe aan het werk dat hen het meest aan het hart ligt: zorg dragen voor mensen. Met stress en ziekteverzuim als gevolg. Gezondheidspsycholoog Tanya Gelsema deed onderzoek naar werkstress onder verpleegkundigen van het LUMC.

 Lees verder

 
   

Internationale studenten organiseren cultureel festival

De internationale studenten willen zichzelf in één klap zichtbaar maken voor universiteit en stad. Op zondag 10 juni presenteert de vereniging voor internationale studenten ISN-r in d’Oude UB een cultureel festival waaraan twintig nationaliteiten meedoen. Ook leuk voor kinderen.

 Lees verder

 
   

Wim Gerritsen: weggedreven van het Middelnederlands

Op 7 juni spreekt prof. Wim Gerritsen zijn afscheidsrede uit. Na zijn emeritaat als Utrechts hoogleraar werd hij de eerste Leidse Scaliger-hoogleraar. Een begenadigd docent en eminent geleerde blikt terug op zes jaar ‘ronddwalen in de schatkamers aan de Witte Singel’.

 Lees verder

 
   

‘Meeuwen nestelen het liefst op daken met grind’

Inwoners van Leiden worden geteisterd door meeuwen. Burgers klagen over geluidsoverlast en rommel door vernielde vuilniszakken. Meeuwen die ergens nestelen, komen ieder jaar terug. De Leidse gedragsbioloog Anne Vollmer zoekt uit wat eraan te doen is.

 Lees verder

 
   

Twee Leidse genomineerden op voor Academische jaarprijs

Woensdag 6 juni is de finale voor de Academische jaarprijs. De jury selecteerde zeven voorstellen. Leiden mag als enige universiteit twee teams afvaardigen. Het onderwerp van het biologenteam Richardson-Vonk is reptielengif, dat van het taalkundigenteam Mous taaldiversiteit.

 Lees verder

 
   

Biobouw bedreigt kievit

Biologische landbouw: goed voor milieu en landschap. Maar of akkervogels er ook zo blij mee zijn? Uit onderzoek van de Leidse milieubioloog Steven Kragten blijkt dat de kievit minder nestsucces heeft op biolo-gische dan op gangbare akkerbouwbe-drijven.

 Lees verder

 
   


NvK-congres over criminologie in Nederland. Paneldiscussie en 24 sessies. Kamerlingh Onnes Gebouw, 14 juni.
 Lees verder

Interdisciplinair symposium ‘Does History Evolve?’ Naturalis, 9 juni.
 Lees verder

  Universitaire agenda


Prof.dr. Marika Keblusek nieuwe directeur Scaliger Instituut
 Lees verder


Het beste medicijn tegen rimpels is zelfontplooiing. Marieke Sueters, 5 juni (geneeskunde)
Meer stellingen


Van studie-informatie tot cursus Scientific Writing, van tennisles tot mensamenu's.
 Lees verder

 Colofon
 Archief