Elselijn Kingma Elselijn Kingma roeier Henley Boat Race tussen Oxford en Cambridge

Studente Elselijn Kingma is geselecteerd voor de dames acht van Cambridge die op 2 april in de Henley Boat Races uitkomt. De Henley Boat Races zijn een afgeleide van de traditionele roeiwedstrijd op de Thames tussen zware mannenachten van de universiteiten van Oxford en Cambridge.


Uitgedaagd

Het wedstrijdroeien tussen Oxford en Cambridge begon in 1829 met twee vrienden, Charles Merivale en Charles Wordsworth, die respectievelijk in Cambridge en Oxford studeerden. Zij namen het initiatief voor de Boat Race. Veel regelmaat zat er aanvankelijk niet in, pas in 1856 werd de race een jaarlijks evenement. Dit jaar vindt hij plaats op 2 april. Het parcours meet 4 mijl en 378 yards, dat is 6,25 kilometer.In 2004 gebeurde dat voor de 150ste keer. De universiteiten zijn redelijk aan elkaar gewaagd: Cambridge won 78 keer, Oxford 71 keer. De wedstrijd is één keer onbeslist gebleven, namelijk in 1877. De scheidsrechter zou onder een struik in slaap zijn gevallen.

 

Lichte vrouwenacht

De eerste vrouwenploegen van de beide universiteiten roeiden in 1829 tegen elkaar. Aanvankelijk gebeurde dat evenmin op reguliere basis. In de jaren zeventig, toen het roeien opbloeide en de vrouwen er ook een jaarlijks evenement van wilden maken, sloten ze zich aan bij de Henley Boat Races. Hiermee startte Richard Bates, Cambridge-student in 1975, om ook de lichte mannen-achten een strijdperk te bieden. Het was twee jaar later, in 1977, dat de zware vrouwenacht ook ging deelnemen aan deze race. In deze ploeg is Elselijn Kingma dit jaar gekozen. Na de zware vrouwenacht sloten ook de reserve-acht van de officiële Boat Race ('Nephtys' geheten bij Oxford en 'Granta' bij Cambridge) en die van de zware vrouwenacht ('Isis' resp. 'Goldie') zich aan. In 1984 volgde de lichte vrouwenacht. De Henley Boat Race wordt niet op hetzelfde parcours geroeid als het hoofdnummer maar op de zogenoemde Henley Reach. Het evenement vindt op 1 april plaats, één dag voor de Boat Race.

 
De Boat Race op een blikje uit plm. 1888.

Tegenwoordig worden de boten niet meer met uitsluitend studenten uit Groot-Brittannië gevuld; steeds meer buitenlandse studenten horen tot de selectie. Eén Nederlander heeft meegevaren en gewonnen: de Delftse Proteus-Eretes-roeier Gerritjan Eggenkamp won in 2002 met Oxford.

 

Leidsche Beck

Kingma studeerde in 2004 cum laude af in de (cognitieve) psychologie en behaalde daarnaast in het hetzelfde jaar haar doctoraal medicijnen. Ze was Minerva-lid, roeide voor Njord en was mede-oprichter van de debatvereniging De Leidsche Beck. In 2004 vertegenwoordigde ze de Leidse universiteit in de finale van de European Debating Championships.

Kingma doet in Cambridge onder meer een master History and Philosophy of Science and Medicine. Ze was ook een van de sprekers op het Leidse weten-schappelijk symposium 'Whose University is it' dat op 9 juni 2005 in het kader van het Lustrum werd gehouden.

 

Meer over de Boat Race en de Henley Boat Races

 

14 maart 2006/CH - met dank aan Wikepedia