Debat: 'De botsing van grondrechten'

Woensdag 1 maart 2006 treden prof.dr. Afshin Ellian, rechtsfilosoof, en de radicaal-islamitische Imam Fawaz Jneid van de orthodoxe As-Soennah Moskee te Den Haag met elkaar in debat over de ontwikkelingen rond de in Denemarken gepubliceerde spotprenten.

De Deense spotprenten hebben over de hele wereld veel stof doen opwaaien en zelfs mensenlevens gekost. Wederzijds onbegrip tussen de westerse en de islamitische wereld heeft geresulteerd in grote betogingen die uitliepen op rellen en brandstichting. Een rechtstreeks, zakelijk en serieus debat over de vrijheid van meningsuiting en persvrijheid versus het recht om de eigen godsdienst te belijden en het respect hiervoor is in Nederland nog niet gevoerd. Professor Afshin Ellian zal met Imam Sheikh Fawaz Jneid in discussie gaan over de botsing van deze fundamentele grondrechten.

Discussieleider is prof.dr. Andreas Kinneging, hoogleraar rechtsfilosofie in Leiden. Het debat wordt georganiseerd door de studievereniging van de afdeling Metajuridica: Contra Legem.

Het debat vindt plaats in zaal A1.44 van Kamerlingh Onnesgebouw, Faculteit der Rechtsgeleerdheid, Steenschuur 25.

Programma

  • 17.30 tot 18.45 uur:   debat tussen prof. Afshin Ellian en imam Fawaz Jneid, o.l.v. prof. Andreas Kinneging
  • 18.45 tot 19.00 uur:   pauze
  • 19.00 tot 19.30 uur:   publieke discussie

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

28 februari 2006/SH

Afshin Ellian 

Naast zijn hoogleraarschap aan de Universiteit Leiden is Afshin Ellian ook bekend als opiniemaker en groot voorvechter van de vrijheid van meninguiting. Sinds hij in 1989 als vluchteling uit Iran naar Nederland kwam, staat de academie centraal in zijn leven. Binnen vijfenhalf jaar studeerde hij aan de Universiteit van Tilburg af in drie studies: Strafrecht, Staatsrecht (internationaal recht) en Filosofie. Vervolgens werd hij docent Strafrecht aan de UvA, en promoveerde hij in Tilburg op zijn onderzoek naar de Waarheids- en Verzoeningscommissie van Zuid-Afrika. Professor Ellian is sinds twee jaar hoogleraar aan de juridische faculteit van de Universiteit Leiden.

Imam Sheikh Fawaz Jneid

 

Imam Fawaz Jneid staat bekend als een van de meest invloedrijke radicale imams in Nederland en is vermaard vanwege zijn scherpe uitlatingen over politieke kwesties die de moslims in Nederland raken. Fawaz Jneid is de imam van de streng-orthodoxe As-Soennah moskee in Den Haag. Hij is zeer kritisch over het Westen, maar keert zich ook tegen terreuraanslagen. Fawaz Jneid is zonder twijfel de meest in het oog springende figuur binnen de orthodoxe islam in Nederland. Zijn Stichting As-Soennah aan de Haagse Fruitweg is een van zeven 'salafistische' moskeeën die door de inlichtingendienst AIVD extra in de gaten worden gehouden. Zelf ziet hij het als zijn 'plicht' om de stem van de moslims te zijn, een geestelijk leider van moslims in Nederland.