Oratie prof. dr. Pauline Kleingeld

Vrijdag 30 september, 16.15 uur
Academiegebouw, Rapenburg 73

Prof. dr. Pauline Kleingeld (1962) is per september 2004 benoemd tot hoogleraar in de wijsbegeerte, in het bijzonder praktische wijsbegeerte en haar geschiedenis vanaf de vroeg-moderne tijd.

 Prof. dr. Pauline Kleingeld
Prof. dr. Pauline Kleingeld

Pauline Kleingelds wetenschappelijke belangstelling gaat uit naar vragen op het gebied van de politieke filosofie en ethiek en naar het wijsgerige werk van Immanuel Kant. Bij haar studie van Kant richt zij zich onder andere op zijn conceptie van rationaliteit, vooral op de relatie tussen theoretische en praktische rationaliteit. Op dit moment legt Kleingeld de laatste hand aan een boek over kosmopolitisme en patriottisme in het laat achttiende eeuwse Duitse denken.

Kleingeld studeerde godsdienstwetenschappen en filosofie in Leiden en Frankfurt am Main. Zij promoveerde in 1994 op een dissertatie over de systematische rol van de geschiedenisfilosofie in het werk van Immanuel Kant: Fortschritt und Vernunft: Zur Geschichtsphilosophie Kants. Van 1993 tot 2005 was zij verbonden aan de Washington University in St. Louis (V.S.), eerst als assistant professor of Philosophy, vervolgens als associate professor of Philosophy.

Van 2001 tot 2003 was Pauline Kleingeld president van de North American Kant Society. In 2004 werd zij gekozen als lid van de Nominating Committee van de American Philosophical Association.

(27 september 2005)