Directeur Concertgebouw Amsterdam bijt het spits af in collegeserie 'Rond kunsten en kunstenaars'

Op woensdag 14 september begint bij de Faculteit der Kunsten van de Universiteit Leiden een collegereeks met een vlootschouw van uiteenlopende beroepen die er binnen de kunsten bestaan. In het eerste college wordt Martijn Sanders, directeur van het Concertgebouw Amsterdam, geïnterviewd door Frans de Ruiter, decaan van de Faculteit der Kunsten.

De artistieke productie en distributie zijn tegenwoordig afhankelijk van een groot aantal tussenpersonen en gespecialiseerde experts. In deze collegereeks komen festivalprogrammeurs, galeriehouders, impresario's en producers, onderzoekers op het gebied van vervalste kunst, sponsors, particuliere verzamelaars, employees van fondsinstellingen, kunstcritici, uitgever en handelaren aan het woord. Ze geven een deskundig kijkje in de keuken van hun beroep en doen uit de doeken hoe ze te werk gaan.
De cursus geeft deelnemers inzicht in de complexiteit van het artistieke domein en zijn  processen, en in de synergie van specifieke soorten expertise, die onontbeerlijk is om kunstwerken te creëren, publiek te bereiken, de rechten van de artiest vast te stellen en te bewaken, en een artistieke carrière te ontwikkelen.

De dertien colleges vinden plaats in het Lipsiusgebouw (Cleveringaplaats 1, Leiden), woensdag van 18.45-20.15 uur, zaal 147.
Eerste college: 14 september. Inschrijving: drs. Marijke Hamel, tel. 071 527 1805; e-mail: mcw.hamel@kunsten.leidenuniv.nl.


Programma  

14 september   

 

Martijn Sanders, directeur Concertgebouw Amsterdam. (Het Concertgebouw, op de grens van publiek en privaat ondernemerschap)

21 september   

Frank Heerkens Thijssen, kunstverzekeringsdeskundige AON Artscope. (Kunstwerken op reis)

28 september   

Els van der Plas, directeur Prins Claus Fonds. (Subsidiëring van culturele projecten in ontwikkelingslanden)

5 oktober   

Robert Noortman, directeur kunsthandel Noortman Master Paintings Maastricht. (Kunst en commercie)

12 oktober   

drs. Janneke Wesseling, recensent en auteur over beeldende kunst. (Schrijven over beeldende kunst)

26 oktober   

Frits Duparc, directeur Mauritshuis (Conservatorschap in al zijn facetten)

2 november   

Jeroen Stein, manager corporate communicatie F. van Lanschot Bankiers. (Sponsoring van culturele activiteiten, wat wel en wat niet)

9 november   

drs. Henk Tromp, antropoloog, onderzoeker Departement Politieke Wetenschap Universiteit Leiden. (Wetenschappelijke integriteit, toegelicht aan de hand van de strijd over de echtheid van schilderijen van Vincent van Gogh)

16 november   

Marco Riaskoff, directeur Riaskoff Concert Management. (De productie van klassieke muziek)

23 november   

dr. Sigrid Hemels, fiscaal econoom, onderzoeker fiscale aspecten van kunst en cultuur, Faculteit Rechtsgeleerdheid Leiden en advocatenkantoor Allen & Overy Amsterdam. (Mecenaat en fiscus in Nederland. Dunne soep?)

30 november   

Elmer Schönberger, criticus en auteur over muziek. (Het Gebroken Oor)

7 december   

Astrid Vorstermans, directeur Valiz. (Wat komt er allemaal kijken bij het uitgeven van kunstboeken)

14 december   

Willem Diepraam, kunstverzamelaar en beëdigd taxateur. (Over het taxeren en verzamelen van kunstvoorwerpen)

(6 september 2005)