Twee debatten over de invoering van de Europese grondwet

De komende dagen vinden in Leiden twee debatten plaats over de invoering van de Europese grondwet
 

Vrijdag 20 mei
Op vrijdag 20 mei vindt in de Pieterskerk een forum plaats, georganiseerd door een aantal samenwerkende studentenorganisaties: Studentenvereniging (L.S.V.) Minerva, de   Studievereniging voor Politicologen In Leiden (SPIL), European Law Students' Association (ELSA) Leiden, de Studentenvereniging Internationale Betrekkingen (SIB) Leiden en de Bestuurskundige Interfacultaire vereniging Leiden (B.I.L.)

Een aantal vooraanstaande voor- en tegenstanders debatteren over enkele aspecten van de Europese Grondwet.


Het forum wordt voorgezeten door prof. mr. P J Slot, hoogleraar Europees Recht te Leiden. Ben Bot, minister van Buitenlandse Zaken, leidt het forum in.

Andere genodigden zijn René van der Linden (CDA), voormalig staatssecretaris van Buitenlandse Zaken en deelnemer aan de Europese Conventie en Hans van Baalen (VVD), woordvoerder Europese Zaken in de Tweede Kamer en deelnemer aan de Europese Conventie.

Verder pleiten Harry van Bommel (SP), lid van de Tweede Kamer en woordvoeder Buitenlandse Zaken en Europese Zaken, Sammy van Tuyll van Serooskerken (Democratisch Europa), lijsttrekker voor het Europees Parlement en André Rouvoet (ChristenUnie), fractievoorzitter in de Tweede Kamer tegen de Grondwet.

Vrijdag 20 mei, 19.00 uur
Pieterskerk
Deuren open om 18.45.
Toegang is gratis.


Maandag 23 mei
Op maandag 23 mei vindt in het Academiegebouw een debat plaats over de Europese Grondwet.


Namens het kabinet treedt naar alle waarschijnlijkheid Melanie Schultz van Haegen, staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat, aan. Zij gaat in debat met onder anderen Willem Bos, voorzitter van het Comité Grondwet Nee.
Andere sprekers zijn Leo Platvoet (fractie Groen Links in de Eerste Kamer) en Frank Hilterman (internationaal secretaris van de VNG). Het debat staat onder leiding van Roderik van Grieken van het Nederlands Debat Instituut. Dat organiseert in opdracht van de vertegenwoordigingen van het Europees Parlement en de Europese Commissie in Nederland de komende week zes regionale debatten over de nieuwe grondwet.

 


Kernmerken voor aan deze debatten is dat zij een interactief met het publiek zijn; dat kiest ter plekke de stellingen waarover de sprekers met elkaar en met het publiek in debat gaan.

Maandag 23 mei, 19.30 uur
Academiegebouw, Groot Auditorium
Toegang is gratis

(17 mei 2005)