Ali al Hadaui wint summercourse

De Leidse student culturele antropologie en ontwikkelingssociologie Ali al Hadaui is de winnaar van de vijfde ECHO Award voor veelbelovende wo-studenten. De prijs is in 2000 ingesteld voor allochtone studenten die zich onderscheiden door hun studieprestaties en hun maatschappelijke bijdrage in en buiten het hoger onderwijs. Al Hadaui krijgt een summer course aan de UCLA, the University of California Los Angeles, in de Verenigde Staten.

Ali al Hadaui
Ali al Hadaui


Gemotiveerd
De ECHO Award is bedoeld om de schijnwerpers te richten op allochtone jongeren die het goed doen in de Nederlandse samenleving. Naast een wo-student viel ook een hbo-student in de prijzen. De prijs is uitgereikt door staatssecretaris Rutte van OCW.

De jury beoordeelde Al Hadaui als een persoon die 'buitengewoon intrinsiek gemotiveerd is om iets te bereiken in zijn leven'. "En",  voegt hij er zelf aan toe, "ik ben een laatbloeier."

 

In zijn presentatie aan de jury vertelde Ali de immigratiegeschiedenis van zijn familie. Zijn vader, zoon van een arme handelaar, vertrekt op zijn negentiende naar Frankrijk als gastarbeider. Hij komt daarna in Rotterdam terecht. Zijn gezin volgt na een tijdje.

Slagerij en uitzendbureau
Vader begint vervolgens een slagerij in Amsterdam en breidt zijn onderneming uit met een reisbureau, een theehuis en supermarkten. Na de lagere school gaat moeder met de kinderen terug naar Marokko waar Ali zijn diploma haalt aan de International School. Als Ali negentien is, keert het gezin terug naar Nederland. Ali gaat bij zijn vader werken. Die samenwerking verloopt niet goed. Waarna Ali op reis gaat naar India. Om na te denken."Na eerst bij mijn vader gewerkt te hebben kreeg ik een goede baan bij een bank. Ik verdiende goed maar mijn persoonlijke ontwikkeling stagneerde. Vandaar dat ik een sabbitical nam en naar India vertrok."  

Als hij terugkomt besluit hij toelatingsexamen te doen voor de Leidse universiteit. Hij wil laten zien dat het mogelijk is om een academische graad te behalen. Hij is inmiddels dertig en ligt als derdejaars keurig op schema.

Itiwana
In 2003-2004 was Ali penningmeester van de studentenvereniging Itiwana. Dit jaar heeft hij met een delegatie Leidse studenten deelgenomen aan het Harvard Model United Nations Congres. Ook was hij student-lid van de commissie die de visitatie van de opleiding culturele antropologie voorbereidde. Hij organiseert lezingen, een studiereis naar Marokko en werkt aan het opzetten van een uitzendbureau exclusief voor culturele antropologen.

(10 mei 2005)