persbericht
23 maart 2005

Jos Disselhorst krijgt Silver Medal for Instrumentation

  De International EPR/ESR Society heeft de Silver Medal for Instrumentation 2005 toegekend aan Jos Disselhorst. Disselhorst is research-assistent aan het Leids Instituut voor Onderzoek in de Natuurkunde (LION). "Het is zeer bijzonder dat een wetenschappelijke prijs wordt toegekend aan een technicus. Dit onderstreept het belang van technisch vakmanschap in natuurkundig onderzoek", aldus Peter Kes, wetenschappelijk directeur van LION.
Jos Disselhorst (1949) is al vele jaren 'de man met de gouden handjes' binnen de onderzoeksgroep van Jan Schmidt en Edgar Groenen.
Met zijn unieke expertise op het gebied van microgolftechnieken heeft hij, samen met collega-technicus Harmen van der Meer, een cruciale bijdrage geleverd aan het ontwikkelen van hoogfrequente EPR-spectrometrie. De EPR-techniek is het elektronenbroertje van de bekende kernspinresonantie, die de basis vormt voor de MRI-techniek die wereldwijd in ziekenhuizen wordt gebruikt. In de in Leiden ontwikkelde spectrometer kan de elektronspinresonantie gecombineerd worden met de kernspinresonantie. Dit laatste aspect is van grote waarde gebleken, bijvoorbeeld voor de ontrafeling van de structuur van metaaleiwitten die een belangrijke rol spelen in biologische processen.

De Leidse groep werd wereldberoemd met het ontwikkelen van hun spectrometers. Dankzij de hoge frequenties is het mogelijk de structuur van en de magnetische processen in zeer kleine objecten met een ongekend oplossend vermogen te onderzoeken. De techniek heeft geleid tot een commercieel verkrijgbaar apparaat dat door het Duitse bedrijf Bruker Analytik GmbH op de markt wordt gebracht. Inmiddels gebruiken wereldwijd tientallen laboratoria deze spectrometers.

In 2001 ontving Jan Schmidt de Kistemaker Prijs van de Stichting FOM voor zijn werk aan EPR-spectrometrie. Bij het in ontvangst nemen van de prijs memoreerde Schmidt al de grote betekenis van Disselhorst in de ontwikkeling van de nieuwe hoogfrequente technieken.

De zilveren medaille en de bijbehorende oorkonde zullen binnenkort aan Disselhorst worden uitgereikt op een EPR-conferentie.
Voor meer informatie:
Prof.dr. E.J.J. Groenen, tel. 071-527 5910
e-mail: egroenen@molphys.leidenuniv.nl
J.A.J.M. Disselhorst, tel. 071-527 5905|
e-mail: disselhorst@molphys.leidenuniv.nl