TI Pharma werkt aan malariavaccin

Topinstituut Pharma (TI Pharma) een samenwerkingsverband van twaalf academische instellingen en 22 (bio)farmaceutische bedrijven, start een groot onderzoeksproject gericht op het ontwikkelen van een vaccin tegen malaria.

TI Pharma trekt daar de komende vier jaar zestien miljoen euro voor uit. Het onderzoek wordt uitgevoerd door onderzoekers van:

Ondanks tientallen jaren onderzoek bestaat er nog altijd geen afdoend vaccin tegen malaria. Malaria is een van de meest voorkomende infectieziekten in tropische en subtropische gebieden. De ziekte treft elk jaar ongeveer 300 miljoen mensen en kost zeker 1 miljoen mensen het leven, voor het overgrote deel in Afrika en voor het overgrote deel kinderen jonger dan vijf jaar. De Verenigde Naties hebben de strijd tegen de ziekte aangemerkt als een van de millenniumdoelen.

Het LUMC en het UMC St Radboud gebruiken een nieuwe methode van onderzoek waarbij de parasieten worden uitgeschakeld of verzwakt door genetische modificatie en niet door bestraling. Het onderzoek bij het LUMC wordt geleid door dr. Chris Janse.

Links

(22 januari 2008/DH)