Schenking collectie grafiek aan UB

De Universiteitsbibliotheek heeft een omvangrijke schenking van moderne grafiek en tekeningen ontvangen. Van sommige kunstenaars had de Universiteitsbibliotheek nog helemaal geen werk in bezit. Van andere kunstenaars betekent de schenking een welkome uitbreiding van het oeuvre.

De collectie
De collectie is bijeengebracht door Annie en Guus Huisman-van Bergen en is dankzij bemiddeling van prof.dr. Remke Kruk aan de Universiteitsbibliotheek geschonken. Het merendeel van de verzameling dateert uit de jaren 1970-1995, maar er is ook een aantal oudere werken bij. De schenking bestaat uit 306 nummers grafiek, waaronder een aantal portfolio's, en 39 tekeningen. De collectie bevat onder meer etsen van Marius Bauer en Wessel Couzijn, portfolio's van Hans Landsaat, portretten door Paul Citroen, en het houtsnedennummer van het kunstblad Wendingen (1919).

Annie en Guus Huisman-van Bergen
Dr. Annie van Bergen (1924-2003) was als sociaal psychologe onder meer werkzaam bij diverse onderzoeksbureaus. Naast wetenschappelijk werk op haar vakgebied deed zij ook onderzoek naar het studentenverzet in de Tweede Wereldoorlog, een onderwerp waarover zij tot kort voor haar dood regelmatig publiceerde. Haar echtgenoot mr. Guus Huisman (1917-1983) was conservator van de oosterse gedrukte werken in de Leidse Universiteitsbibliotheek. Beiden hadden zij een grote liefde voor de moderne kunst, maar het was vooral Annie die op grote schaal ging verzamelen nadat haar man overleden was.

Link
Zie voor een volledige collectiebeschrijving met inventaris van deze schenking Digital Special Collections


Harrie Gerritz: Romance: twee stieren of een stier en een koe, 1981, zijdezeefdruk. 

 

  
Harry van Kruiningen: Zonnelied Achnaton. De zon en de vegetatie, kleurenlithografie op zijde. 


Max Beckmann: Tanzende, houtsnede.

  

Pol Jong: Gezicht op de Waag in Leiden, 1981, ets.


Salvador Dali: Rochard II (wolf), 1971, drogenaaldets.

 

  
Omslag van het houtsnijdersnummer van het tijdschrift Wendingen, 1919.

(22 januari 2008/SH)