Ian Buruma Cleveringahoogleraar

Wereldburger en opinieleider 
Prof.dr. Ian Buruma is voor 2008 benoemd op de Cleveringawisselleerstoel. Hij spreekt in november 2008 de Cleveringarede uit. Buruma is journalist, schrijver en Henry R. Luce Professor of Democracy, Human Rigths & Journalism aan het Bard College in New York. Buruma studeerde Chinees in Leiden. Sindsdien heeft hij zich ontwikkeld tot wereldburger en opinieleider in actuele kwesties als mensenrechten en migratie. In 2004 kreeg Buruma een eredoctoraat in Groningen.

Beurs voor Art College
Buruma (Den Haag, 1951) haalde in Leiden in 1975 Leiden het kandidaatsexamen Chinese literatuur en geschiedenis. Daarna kreeg hij een postgraduate-beurs voor het College of Arts (Nichidai Geijutsu Gakko) van de Nihon University in Tokyo, Japan, waar hij zich verdiepte in de Japanse cinema. Aansluitend, van 1977 tot 1980, werkte Buruma als documentaire filmmaker en fotograaf in Tokyo. Voor zijn eerste boek The Japanese Tattoo maakte hij de foto's, de tekst liet hij toen nog aan iemand anders over, in dit geval Donald Richie.

Verschillende landen en culturen
Het gemak waarmee Buruma zich in verschillende landen en culturen beweegt, laat zich niet alleen aflezen aan de boeken die hij schreef (zie hierna) maar ook aan de functies die hij had en heeft: hij was onder meer redacteur cultuur bij The Far Eastern Economic Review in Hong Kong, buitenlandredacteur bij The Spectator in Londen en voorzitter van het Humanities Centre van de Central European University in Budapest, Hongarije. Verder was hij fellow aan het Wissenschafskolleg in Berlijn en het Woodrow Wilson Center in Washington, en Alistair Horne Visting Fellow aan het St. Anthony's College in Oxford.

Momenteel is hij, woonachtig in New York, lid van de wetenschappelijke adviesraad van het Einstein Forum in Potsdam, Duitsland, een onafhankelijk, internationaal, intellectueel gezelschap, en bestuurslid van Human Rights in China in New York. In maart/april van dit jaar was hij Faculty Member van het Salzburg Seminar Immigration and Inclusion: Rethinking National Identity.

Boek over Theo van Gogh
In 2006 kreeg Buruma de Los Angeles Times Book Prize for Best Current Interest Book voor Murder in Amsterdam: The Death of Theo van Gogh and the Limits of Tolerance.

Buruma is een veelgevraagd spreker. Zo sprak hij al 1993 de Van der Leeuw Lezing uit in Groningen, en in 2000 de Huizingalezing hier ter stede.

Boeken van Buruma's hand zijn:

 • Buigzame emoties: Japanse ervaringen (1981)
 • Behind the mask / De spiegel van de zonnegodin (1984)
 • God's dust, a modern Asian journey / Gods gruis: een reis door het moderne Azië (1989)
 • Playing the game / De regels van het spel (1991)
 • The wages of guilt: memories of war in Germany and Japan / Het loon van de schuld: herinneringen aan de oorlog in Duitsland en Japan (1994)
 • The missionary and the libertine: love and war in East and West (1996) /  Oosterse arcadiën
 • Voltaire's coconuts, or Anglomania in Europe (1999) / Anglomanie (Atlas, 2000)
 • Bad elements: Chinese rebels from Los Angeles to Beijing (2001)
 • Inventing Japan / De uitvinding van Japan (De Bezige Bij, 2003)
 • Occidentalism The West in the eyes of its enemies (2004)
 • Conversations with John Schlesinger (Random House, 2006)
 • Murder in Amsterdam: The Death of Theo van Gogh and the Limits of Tolerance (Penguin, 2006)

(18 december 2007/CH)