Stoere archeologe op winnende foto

Een van de vele gezichten van de archeologie. Zo had de titel kunnen luiden van de winnende foto van de universitaire studentenfotowedstrijd 2007. Inzender was Antoinette Koenis die in Italië tijdens een stage tufsteen verzaagde met een motorzaag.

Stage
Koenis schrijft in de toelichting op de foto dat ze afgelopen zomer stage liep in een restauratiewerkkamp in Altmura, Italië. 'Ik heb gewerkt aan een lichtschacht in een grot, waar we tufsteen voor gebruikten. Dit zachte gesteente kun je verzagen. Met een gewone zaag of een motorzaag. Dat laatste was cool.'

Verrassend
De jury, bestaande uit medewerkers van de afdeling Communicatie & Werving die veel beeld verwerken, koos voor deze foto mede omdat hij zo verrassend is. De kijker die de foto ineens voor zich krijgt, is bijna geneigd terug te wijken van die stoere meid met die enorme motorzaag. Dit effect wordt vooral bereikt doordat de foto schuin van onderaf is genomen.

Archeologie en Geneeskunde

Dit jaar ook filmpjes
Studenten kunnen steeds foto's blijven insturen, de eerste zijn alweer binnen. Dit academisch jaar kunnen echter ook filmpjes worden ingestuurd. Een campagne om dit bekend te maken, waarin ook de eisen aan de filmpjes duidelijk worden, start binnenkort. De reden voor deze uitbreiding is de populariteit onder jongeren van filmpjes en sites als YouTube waarop ze zijn te vinden, en de mogelijkheden die het universitaire web biedt voor informatievoorziening met behulp van film.
Koenis krijgt een digitale camera. Marco Zander, Michelle Agenant, Marion den Boer, Milda Palilionyte en Sven Blom wonnen een aanmoedigingsprijs: een boekenbon. Over de hele linie vond de jury de ingezonden foto's dit jaar van wat mindere kwaliteit dan vorig jaar.

Voor de goede orde: de fotowedstrijd is er een tussen inzenders. De maker kan ook de inzender zijn maar dat hoeft niet. Afgelopen academisch jaar stuurden 66 studenten foto's in. De Letterenstudenten zijn het meest enthousiast (18 inzenders), gevolgd door de studenten van Archeologie (13) en Sociale wetenschappen (11). Rechtsgeleerdheid, na Sociale wetenschappen de grootste faculteit, blijft met vijf inzenders achter.

Gebruik door de universiteit
Diverse afdelingen van expertisecentrum ICS, naast Communicatie & Werving ook Studentenzaken, en de marketing- en communicatie-afdelingen van de faculteiten hebben voortdurend nieuwe foto's nodig voor gebruik in drukwerk of op het web. Daarom werd bij ICS het idee opgevat om een fotowedstrijd onder studenten te organiseren. De verwachting dat er bruikbare resultaten uit zouden komen blijkt te kloppen. De inzenders geven hun foto's vrij voor gebruik door de universiteit. Een aantal wordt in de universitaire beeldbank gezet en zo voor gebruik ter beschikking gesteld aan faculteiten en andere eenheden.

Link
Bekijk de vijf andere foto's.

(9 oktober 2007/CH)