Rubicon-subsidies voor archeoloog, medici en etnomusicologe

Drie Leidse onderzoekers hebben van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) een Rubicon-subsidie toegekend gekregen. Deze subsidie geeft veelbelovende Nederlandse onderzoekers de kans om na hun promotie onderzoekservaring op te doen in het buitenland. Ook komt een buitenlandse onderzoeker met een Rubicon-subsidie naar Leiden.

De onderzoekers:

 • Dr. Alex Geurds
  Faculteit Archeologie, University of Colorado (USA)
  Roadmaps to Ancient Communication: Establishing a Geography of Interaction in Pre-Columbian Central America.
   
  Zijde was een bindende factor in Azië, de goudhandel had die rol in Amerika. Nieuwe gegevens wijzen op een extensieve uitwisseling van producten. Dit onderzoek reconstrueert via satellietbeelden en oude bronnen het complexe netwerk aan wegen dat Noord en Zuid-Amerika doorkruist en analyseert hoe de handelscontacten verliepen.
   
 • Dr. Marit Westerterp
  LUMC, Columbia University (USA)
  Role of Macrophage Cholesterol Transporters in Atherosclerosis Development: Implications for the Treatment of Atherosclerosis.
   
   
  Een natuurlijk beschermingsmechanisme tegen hart- en vaatziekten is het pompen van cholesterol uit cellen in de vaatwand. Recent is een nieuw eiwit ontdekt met deze eigenschap. Westerterp bestudeert de functie van dit eiwit in relatie tot al bekende cholesterol-transporters.
   
 • Dr. Petra Kok
  LUMC, Mayo Clinic College of Medicine (USA), Endocrine Research Unit
  Differential impact of aging and estrogens on GH secretion in women
   
  Ouder worden gaat gepaard met hormoonveranderingen. Dit proces leidt tot verandering van lichaamssamenstelling en verhoogde gezondheidsrisico's. Kok bekijkt wat er verandert in de aansturing van ons hormonale milieu en welke rol geslachtshormonen hierbij spelen.
   
 • Dr. Birgit Abels
  Ministerie Palau, Universiteit Leiden (IIAS)
  Sounds of (Be)longing. Islam, Place and Music in the Philippine Sulu Archipelago: The Bajau

  De idee van waar we thuis horen heeft invloed op onze muziek. Abels gaat onderzoeken hoe de muziek van een nomadisch volk uit de Sulu Zee vertelt over 'many (be)longings', en wat dat zegt over hun identiteit als een volk 'zonder vaste plaats'.


Julius Caesar steekt met zijn manschappen de rivier de Rubicon over (illustratie Michael Komarck).

In totaal heeft NWO aan 33 wetenschappers een Rubicon-subsidie toegekend. De succesvolle kandidaten werden geselecteerd vanwege hun talent voor het doen van innoverend en grensverleggend onderzoek aan een excellent instituut in binnen- of buitenland. De 33 onderzoekers krijgen bij elkaar ongeveer 1,8 miljoen euro. Hieruit wordt een onkostenvergoeding voor een verblijf van een half tot twee jaar aan een buitenlands instituut bekostigd van maximaal ongeveer 80.000 euro. Bij verblijf van een jaar aan een Nederlands instituut krijgt het instituut maximaal 55.000 euro

De Rubicon-subsidie gaat vooraf aan de Veni-subsidie. De naam komt van de rivier de Rubicon. Julius Caesar stak in 49 v. Chr. deze rivier over met zijn leger en viel dus als Romeinse generaal Italië binnen. Het was een onomkeerbare stap in de burgeroorlog tegen Pompeius. Hij zei toen: 'Alea iacta est' ('De teerling is geworpen').  
Ook met de naamgeving voor de Veni- Vidi- en Vici-subsidies is NWO bij Julius Caesar te rade gegaan. Hij stuurde de woorden 'Veni, vidi, vici' ('Ik kwam, zag en overwon') als bericht naar de Senaat toen hij Pharnaces had verslagen.

(17 juli 2007/HP)