Universiteit Leiden lanceert eigen luchtvaartballon


Eppo Bruins: 'De ballon moet vooral varen boven andere steden en regio's.'
Tijdens de Open Dag van de Universiteit Leiden op vrijdag 20 april, werd bij de Faculteit der Wiskunde en Natuurwetenschappen de eigen heteluchtballon van de Universiteit Leiden gedoopt: PH-LEI is de naam. Waarbij PH de code is die alle Nederlandse luchtvaartuigen hebben en LEI de afkorting van Universiteit Leiden.

De officiële doop werd verricht door de hoogleraren Peter Kes en Jan van Ruitenbeek van het Leids Instituut voor Onderzoek in de Natuurkunde (LION). Op 13 april is de PH-LEI als 448ste luchtballon geregistreerd in het Dutchballoonregister.

Iets te vieren?
De Leidse luchtballon kan worden gereserveerd door eenieder die iets te vieren heeft: een promotie, afstuderen, afdelingsuitje of verjaardag. Of die een trip met een luchtballon gewoon mooi of spannend vindt. Een ballontochtje is ook geschikt om buitenlandse gasten mee uit te nemen of om als cadeau aan te bieden,


De hoogleraren Jan van Ruitenbeek en Peter Kes (r) doopten de ballon officieel tijdens de Open Dag op 20 april.
bijvoorbeeld bij een 25-jarig jubileum. De prijs per persoon zal waarschijnlijk komen te liggen tussen de 150 en 200 euro.

Bevordering instroom bètastudenten
Het initiatief voor de LEI-luchtballon kwam van W&N-onderwijsdirecteur professor Jan Kijne, op aangeven van dr. Eppo Bruins, instituutsmanager van het LION. Bruins is - als hobby - crewlid in de ballonvaart. Kijne heeft de ballon aangeschaft als marketing-instrument om de instroom van bètastudenten te bevorderen. Overigens heeft de universiteit alleen de Leids-blauwe stof voor de ballon gekocht, met witte opdruk in de vorm van het universitaire logo en de tekst 'Science in Leiden'. De overige elementen van de ballon: mand, auto en kar voor vervoer, gasflessen, alsook de piloot, worden geleverd door Special Balloon Services in Leusden (www.specialballoon.nl); de inkomsten uit de vaarten moeten hiervoor kostendekkend zijn.
Bruins vertelt dat bij het uitkiezen van de ballon en het bedrijf dat de vaarten voor de universiteit gaat verzorgen, niet over een nacht ijs is gegaan. Bruins: 'De kwaliteitsverschillen in het ballonwereldje zijn groot. Er is gezocht naar een bedrijf dat gaat voor stijl en kwaliteit. De veiligheid van de passagiers en de uitstraling van authenticiteit en kwaliteit moeten altijd voorop staan. Een tochtje met de ballon van de Universiteit Leiden moet dezelfde uitstraling hebben als de universiteit zelf.' Een mand kan vijf of zes personen vervoeren.

Niet seizoensgebonden
Anders dan wel wordt gedacht, is varen met een heteluchtballon niet seizoensgebonden, mits aan een paar voorwaarden wordt voldaan. Zo mag de windkracht niet boven de 4 uitgaan, en mag er geen sprake zijn van (dreigende) stormbuien. Dat je in de winter niet weg zou kunnen met een ballon, is volgens Bruins een misverstand. 'Echte kou ervaar je door een koude wind. Maar aangezien een ballon met de wind meegaat, is het in de mand altijd windstil. In de mand is de gevoelstemperatuur dus hoger dan op de grond.'

Opstijgen kan overal in Nederland vanaf een groot aantal velden waarvoor een vergunning is afgegeven. Grond die eigendom is van de universiteit kan sowieso als opstijgterrein fungeren. Zo ook het terrein tussen het Poortgebouw en het LUMC. Behalve als de wind uit het zuid-westen waait. Want dan koerst de ballon recht op Schiphol aan om daar het vliegverkeer in de war te brengen. En dat is verboden.


Professor Peter Kes en zijn familie kregen het eerste tochtje aangeboden vanwege diens 7-jarig directeurschap van het LION.

De enige ter wereld?
Bruins meent dat de ballon zich ook juist niet in de buurt van Leiden zou moeten ophouden. 'Het gaat om de marketing van de bètastudies in Leiden. Dan moet je juist boven andere steden en gebieden gaan varen. Boven de Twentse campus of de Utrechtse Uithof, om maar wat te noemen. Of zelfs boven andere LERU-steden zoals Heidelberg, Oxford of Cambridge. Dat kan allemaal worden geregeld.'

Leiden is de enige universiteit in Europa met een eigen heteluchtballon, misschien zelfs de enige in de wereld. Binnenkort is meer informatie te vinden op www.ballon.leidenuniv.nl en wordt een informatiefolder door de gehele organisatie  verspreid. Voorlopig kan men voor informatie en boekingen mailen naar ballon@physics.leidenuniv.nl.

Wie besluit om sterker te zijn dan zijn vliegangst wordt zo'n zes uur lang vermaakt door de crew van Special Balloon Services, 's ochtends, 's middag of 's avonds. De vaart met de ballon zelf duurt tussen één en anderhalf uur.

(24 april 2007/CH)