Botanisch tekenaar Jan van Os krijgt Jill Smythies prijs

De Linnean Society van London heeft aan Jan Van Os (1942) de prestigieuze Jill Smythies prijs toegekend voor zijn botanische illustraties van flora's en wetenschappelijke artikelen, gepubliceerd door het Nationaal Herbarium Nederland. Hij is de eerste Nederlander die de prijs krijgt.

Linnaeus
De Jill Smythies prijs wordt gegeven aan tekenaars van uitmuntende, gepubliceerde illustraties van planten, die het determineren van die planten in de natuur vergemakkelijken.
De prijs, die jaarlijks wordt toegekend, werd in 1988 ingesteld en bestaat uit een zilveren medaille en een geldbedrag. Tot nu toe zijn vooral Engelse illustratoren in de prijzen gevallen. Op 24 mei, tijdens de jaarvergadering van de Linnean Society in Londen, wordt de prijs aan Van Os uitgereikt. 'Linnean' is overigens afgeleid van Carolus Linnaeus, de wetenschapper die het systeem ontwikkelde waarmee de natuur (nog steeds) wordt ingedeeld. Linnaeus publiceerde zijn Systema Naturae in Leiden, in 1735.

Gastmedewerker
Van Os is al vanaf zijn 14e verbonden aan het Nationaal Herbarium Nederland (voorheen Rijksherbarium) in Leiden. Eerst als junior assistent bij het collectiebeheer, later - na zijn avondstudie aan de Kunstacademie in Den Haag (1965-1970) - als botanisch tekenaar en hoofd van het atelier van het herbarium. Van Os leidde tijdens zijn dienstverband met het Nationaal Herbarium tal van jongere collega's op, zowel afkomstig uit Nederland als uit Indonesië en Japan. Sinds zijn pensionering in 2003 is hij als gastmedewerker nog de meeste dagen van de week in het atelier van het herbarium te vinden.

Speciale stippeltechniek
In al die jaren maakte Van Os duizenden prachtige illustraties van gedroogde planten, waarbij het de uitdaging was om, in zijn tekeningen, bruinverkleurde platgeperste herbariumexemplaren weer tot leven te wekken.
Zijn werk kenmerkt zich door ragfijne detaillering en ruimtelijkheid die gesuggereerd wordt met een speciale stippeltechniek. De tekeningen zijn daarom niet alleen zeer informatief maar ook een lust voor het oog. Een deel van zijn werk wordt geëxposeerd in Kasteel Heeswijk van 9 april tot 7 mei

Link
www.botanischkunstenaarsnederland.nl

(20 maart 2007)