Gouverneur-Generaal van Australië brengt bezoek aan Universiteit Leiden

De Gouverneur-Generaal van Australië, generaal-majoor Michael Jeffery, en zijn echtgenote Marlena Jeffery waren maandag 25 september te gast bij de stad Leiden, in het bijzonder de Leidse universiteit. Het initiatief voor het bezoek aan de Universiteit Leiden is uitgegaan van de Gouverneur zelf. De ontvangst in Leiden ging vooraf aan een officieel bezoek aan Koningin Beatrix, op 26 en 27 september.

De Gouverneur-Generaal werden bij aankomst bij het bestuursgebouw van de Universiteit Leiden welkom geheten door drs. Henri Lenferink, burgemeester van Leiden, en de rector magnificus/voorzitter van het College van Bestuur van de universiteit, prof.dr. Douwe Breimer.

Gouverneur-Generaal Jeffery, zijn echtgenote en burgemeester Lenferink luisteren naar het welkomstwoord van rector magnifcus/voorzitter Breimer. Breimer hield een korte toespraak over het ontstaan en de geschiedenis van de Universiteit Leiden en de huidige academische banden met Australië.


Het gezelschap bezocht de Bibliotheca Thysiana, waar ook enkele Australiana uit de Universiteitsbibliotheek tentoongesteld waren. Prof. Paul Hoftijzer toont Jeffery hier een van deze werken.

Hierna volgde een rondleiding door de Hortus botanicus Leiden. In een afsluitende ceremonie onthulde mevrouw Jeffery een zeer bijzonder exemplaar van de Xanthorrhoea glauca, een Australische boom.* Dit ruim tweehonderd jaar oude exemplaar van de grass tree is het oudste exemplaar in zijn soort dat in de Nederlandse horti te vinden is.

Ter afsluiting werd in de Oranjerie de lunch genuttigd. Het gezelschap brengt hier een toast uit. Jeffery wordt geflankeerd door vicevoorzitter drs. Willem te Beest (l) en vice-rector dr. Ton van Haaften. Ook aanwezig waren ook Leidse hoogleraren die een band met Australië hebben.

   

* De boom werd ter markering van het bezoek gedoneerd door het College van Bestuur en de Stichting Leidse Hortus.