Prof.dr. P.W.M. (Paul) Rutten
(foto Bart de Haas)

Oratie prof.dr. P.W.M. Rutten

Vrijdag 29 september, 16.15 uur
Poortgebouw, Rijnsburgerweg 10

Prof.dr. P.W.M. (Paul) Rutten (1958) is per 1 februari 2006 benoemd tot hoogleraar in de Faculteit der Letteren op het gebied van de digitale mediastudies.

Paul Rutten is geboren in Echt in Limburg en bracht zijn jeugd door in Roosteren. Hij studeerde Publicistiek aan de Katholieke Universiteit Nijmegen (nu Radboud Universiteit) en promoveerde aan dezelfde universiteit op het proefschrift Hitmuziek in Nederland 1960-1985. Van januari 1996 tot december 2005 werkte hij bij TNO, eerst bij TNO Strategie, Technologie en Beleid (tot en met 2004) en daarna bij TNO Informatie en Communicatietechnologie (2005). Van november 1998 tot december 2005 was hij bovendien bijzonder hoogleraar Culturele Industrie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Naast zijn hoogleraarschap in Leiden is hij sinds 2003 ook lector Media & Entertainmentmanagement aan de Hogeschool INHOLLAND.

Het werkterrein van Rutten betreft de consequenties van de digitale revolutie voor cultuur, economie en samenleving. Zijn specifieke expertise ligt op het terrein van de media en de creatieve industrie, in het bijzonder beleid ten aanzien van die sector en innovatie daarbinnen. Aan de Universiteit Leiden is Rutten verantwoordelijk voor de verdere ontwikkeling van de masteropleiding Book & Byte. Bovendien geeft hij vorm aan een onderzoeksprogramma waarin de consequenties van digitalisering voor onder meer de uitgeverijsector en de sector cultureel erfgoed centraal staan.

Rutten maakt deel uit van het door de Rijksoverheid ingestelde strategisch ICT-overleg. Daarnaast is hij onder meer lid van de Raad van Toezicht van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid (NIBG).

Link
Interview met Paul Rutten in Forum der Letteren

(26 september 2006/SH)