Prof.dr. J.W. (Hans) de Fijter
Oratie prof.dr. J.W. de Fijter

Titel: Transplantatie vertalen in toekomst

Vrijdag 8 september, 16.15 uur
Poortgebouw, Rijnsburgerweg 10

Prof.dr. J.W. (Hans) de Fijter (1959) is per 1 februari 2006 benoemd tot hoogleraar in de Faculteit der Geneeskunde op het gebied van de nierziekte, in het bijzonder niertransplantatie.

Hans de Fijter is op 4 juli 1959 in Dordrecht geboren. Hij doorliep daar het Johan de Witt-gymnasium. Hij studeerde geneeskunde aan de Universiteit Leiden en werd vervolgens opgeleid in de inwendige geneeskunde in het Rode Kruis Ziekenhuis in Den Haag en het Leids Universitair Medisch Centrum.

Sinds 1993 is De Fijter verbonden aan de afdeling Nierziekten. In1996 werd hij hoofd van het niertransplantatie- en het gecombineerde pancreas-nier transplantatieprogramma. In 1998 promoveerde hij op het proefschrift The mucosal immune response in primary IgA nephropathy.

In 2001 werd De Fijter benoemd tot Chef de clinique van de afdeling Nierziekten. Daarnaast is hij sinds 2003 voorzitter van de Nederlandse Transplantatie Vereniging en sinds 2005 voorzitter van de Eurotransplant Kidney Advisory Committee.

Wetenschappelijke aandachtspunten van De Fijter zijn het behoud van de transplantaatfunctie door middel van gecontroleerde immuunmodulatie dan wel -tolerantie en identificatie van biomarkers in weefsel en biologische vloeistoffen belangrijke aandachtspunten.

(5 september 2006/SH)