Universiteit Leiden
  home   contact      
 
 
 
Archief
   

Archief > Forum 1/07

Onderzoek

De website van ..

Steeds meer onderzoekers maken gebruik van websites om hun onderzoek te promoten. In de rubriek De website van. vertelt een medewerker over zijn of haar persoonlijke homepage, weblog of onderzoeksite. Hoe zorg je ervoor dat je website ruime bekendheid geniet?

Prof. dr. Ingrid Tieken-Boon van Ostade, weblog.leidenuniv.nl/let/eng/codifiers/  
VICI Project 'The Codifiers and the English Language: Tracing the Norms of Standard English'

Wanneer is de website gelanceerd en met welk doel is de site opgezet? 

"Toen het VICI-project van start ging in juli 2005, was er net een pilot-project opgezet voor weblogs binnen de universiteit. Leiden was daarmee de eerste in Nederland. Omdat ik altijd benieuwd ben naar het gebruik van nieuwe media in de praktijk van onderwijs en onderzoek - ik ben Blackboard-gebruiker van het eerste uur en geef al sinds 2000 een Internet-tijdschrift uit - leek het me ook wel aardig om een weblog uit te proberen. De weblog is toen voor ons door Hendrik Hijzen vanuit ICT&O ingevuld, maar we onderhouden hem verder zelf. Ik vind hem erg mooi: de kleuren, de plaatjes, de tekening van Fokke en Sukke (dit is al de tweede die ze voor ons hebben gemaakt). We zijn zelfs op de zesde plaats geëindigd van de Top 10 die Mare in november vorig jaar heeft samengesteld, en NWO heeft er aandacht aan besteed in Geestesoog van september datzelfde jaar. Het echte doel van de website is aan de buitenwereld te laten zien wat wij zoal in ons onderzoeksproject doen, en ook om onderzoeksvragen te stellen aan collega's in het vakgebied, waar ook ter wereld. Verder fungeert de weblog ook als een soort visite-kaartje, en zo gebruik ik het ook: Wil je wat weten over ons project? Kijk dan op onze weblog."

Waaruit bestaat de website, wat kan de bezoeker op de site vinden?

"Er staan allerlei dingen op die met ons onderzoek te maken hebben, specifieke onderzoeksvragen, maar ook hele andere informatie. Toen ik bijvoorbeeld een paper aan het schrijven was waarvoor ik moest proberen te achterhalen hoe groot de oplage van een 18de-eeuwse grammatica was, heb ik die vraag in het weblog gesteld. Een collega uit Toronto heeft me toen op een heel relevant artikel gewezen. Omdat we ons met 18de-eeuwse brieven bezighouden, wil je ook weten hoe dat nou fysiek in zijn werk ging. In de weblog staat een link naar een website waarop instructies staan hoe je uit een ganzeveer een pen kunt snijden. Dat wil ik gaan oefenen in verband met een workshop die ik in maart ga geven in het kader van het aansluitingsprogramma VWO-WO. Vorig jaar is er een exemplaar van de Grammar Box (ca. 1780) van Lady Ellenor Fenn geveild bij Christie's in Londen. De richtprijs was 4 tot 5000 pond, maar uiteindelijk is hij voor 16,800 van de hand gegaan. Dat soort informatie (en natuurlijk nog veel meer) is op onze weblog te vinden."

Hoe vaak wordt de site geactualiseerd?

"Zodra iemand vanuit het project iets te melden heeft, komt dat in de weblog. Vorige week bijvoorbeeld, was er een documentaire op de BBC over het ontstaan van het enorm populaire kookboek van Hannah Glasse uit 1747. Ik had zelf de aankondiging niet gezien, maar een ander lid van onze onderzoeksgroep wel, en zo kon ik de documentaire opnemen. Gisteren heb ik hem in mijn eerste werkgroep Late Modern English laten zien. Het aardige is trouwens ook dat het boek, The Art of Cookery Made Plain and Easy, ook in ECCO (Eighteenth Century Collections Online, lees elders in Forum) te vinden is. Deze database hebben we pas sinds 26 september in huis, en op deze manier kon ik de studenten meteen laten zien wat de mogelijkheden ervan zijn."

Heeft u bekendheid gegeven aan uw homepage en zo ja, op welke manier?

"In het begin heb ik aan allerlei collega's in binnen- en buitenland laten weten dat we de weblog waren gestart. Daar kregen we hele positieve reacties op. Verder staat hij vermeld op de webpagina van het Codifiers project en in mijn email-handtekening, en zeg ik altijd tegen studenten dat de weblog bestaat. Ik hoop dat ze er ook naar kijken. En ik vermeld de weblog ook altijd op de lijst met resultaten die we elk jaar bij NWO moeten inleveren."

Presenteert u op uw website onderzoeksresultaten of gegevens die van nut kunnen zijn bij het onderzoek van anderen?

"Onderzoeksgegevens publiceren we natuurlijk in de eerste plaats via artikelen of lezingen op congressen. Maar ik heb er geen moeite mee om bepaalde ontdekkingen die ik niet direct in mijn eigen publicaties ga verwerken op de weblog te zetten. Dat is immers ook een vorm van publicatie. Ik ga ervan uit dat mensen op de gebruikelijke manier vermelden dat ze een idee van mij hebben overgenomen als ze dat hebben gedaan. Pas geleden hebben twee onderzoekers een vragenlijst gepubliceerd in onze weblog. De resultaten gebruiken ze voor hun onderzoek naar bibliografische gegevens over 18de-eeuwse grammatica's. Een heel interessant project, waarover ze tijdens het derde Late Modern English congres, dat in augustus/september hier in Leiden plaats vindt, gaan rapporteren."

Wat vindt u het aardigste van uw website?

"Het aardigste van de weblog? Ik vind hem vooral erg mooi, en hij geeft een goed beeld van wat wij doen in ons project en op welk vakgebied wij bezig zijn. Het aardigste is misschien wel dat je zo heel zichtbaar wordt, en niet alleen binnen de wetenschap. Het leukste wat ons pas geleden is overkomen, was dat Jean-Marc van Tol nog wist dat hij vorig jaar ook een tekening voor ons had gemaakt bij de signeersessie bij Kooijker. En daar komen echt heel veel mensen. Verder zijn we net een categorie "Comics" gestart: er blijkt namelijk heel veel op dit gebied te zijn over normatieve grammatici zoals Lindley Murray. Ik ben benieuwd wat er op de oproep komt."

Klik op afbeelding voor vergroting
Fokke en Sukke door
Jean-Marc van Tol
(klik op afbeelding voor vergroting)
Klik op afbeelding voor vergroting

Uw website aangekondigd in Forum? Stuur uw bijdrage aan forum@let.leidenuniv.nl

 
   
vorige pagina top pagina