Universiteit Leiden

nl en

Vier avontuurlijke FWN-ers ontvangen NWO XS-subsidie

Vier wetenschappers van de Faculteit der Wiskunde en Natuurwetenschappen ontvangen een subsidie van maximaal 50.000 euro in de Open Competitie ENW – XS van wetenschapsfinancier NWO. Het gaat hierbij om nieuwsgierigheidsgedreven, avontuurlijk onderzoek en het snel kunnen exploreren van een veelbelovend idee. Als pilot zijn aanvragers ook beoordelaars in het beoordelingsproces van ENW – XS.

De vier gehonoreerde projecten binnen de Universiteit Leiden zijn:

Dengue virus disease on a chip for novel biomarker discovery and drug screening

Yasmine Abouleila, Leiden Academic Centre for Drug Research

In de tropen raken jaarlijks 50 miljoen mensen besmet met het dodelijke Dengue-virus. 500 duizend van hen ontwikkelen hemorragisch shocksyndroom, een vaak dodelijke aandoening zonder genezing. Met de klimaatverandering wordt deze ziekte een groot wereldwijd probleem. We missen diermodellen voor deze ziekte en daarom is er nog geen behandeling ontwikkeld. In dit project willen we het eerste orgaan-op-chipmodel voor dengue-koorts en het bijbehorende hemorragische shocksyndroom ontwikkelen, dat als platform zal dienen voor het ontdekken van nieuwe biomarkers en meer gerichte behandelingen.

Targeted biomolecule production for therapeutic use

Gabriel Forn Cuni, Instituut Biologie Leiden

Gerichte medicatie is een grote uitdaging voor de farmaceutische industrie: hoe leiden we een medicijn naar zijn doelwit en minimaliseren we secundaire effecten? Onze innovatieve oplossing is niet om medicijnen gericht af te leveren, maar om ze specifiek te produceren op de plek van bestemming. Om dit te doen zullen we een kunstmatig systeem maken op basis van ongevaarlijke schimmelsporen als een middel om biomoleculen direct op de beoogde bestemming te produceren via nauwkeurige genetische regulatie. Als proof-of-concept zullen we dit systeem toepassen om tuberculose te behandelen in een diermodel door antibiotica direct op de plaats van infectie te produceren.

Spreading the Fire: Why is Pyroptotic Cell Death Contagious?

Monica Varela Alvarez, Instituut Biologie Leiden

Pyroptotische celdood is betrokken bij veel infectieuze en niet-infectieuze levensbedreigende ziekten. Een gemeenschappelijk kenmerk van deze ziekten is dat ze, vanwege de agressiviteit van de ontstekingsreactie die rond pyroptotische cellen wordt geproduceerd, allemaal moeilijk te behandelen zijn. Onze waarnemingen suggereren dat cellen rond pyroptotische cellen eerder geneigd zijn te sterven, maar er is momenteel geen bewijs voor de besmettelijkheid van pyroptose. Dit project heeft als doel het mechanisme achter deze kettingreactie te ontdekken. Dit onderzoek kan ons begrip van hoe naburige cellen reageren op pyroptotische celdood veranderen en kan licht werpen op nieuwe strategieën voor de behandeling van ontstekingsziekten.

Developing synthetic foldamers into membrane channels

Sander Wezenberg, Leids Instituut voor Chemisch Onderzoek

Het transport van ionen en moleculen door het celmembraan is essentieel voor veel biologische processen. Dit transport wordt gemedieerd door membraan-overspannende eiwitkanalen of -dragers. Het slecht functioneren van deze eiwitten is erkend als de oorzaak van ernstige ziekten, zoals taaislijmziekte, wat verband houdt met een defect chloridekanaal. In dit project zullen de onderzoekers een nieuw type spiraalvormig foldameer synthetiseren en het gebruik ervan als een chloride-selectief kanaal onderzoeken. Een dergelijk synthetisch transportsysteem kan misschien ooit de functie van defecte eiwitten overnemen en heeft daarom potentieel voor therapeutische toepassing.

Bron: nieuwsbericht NWO

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.